15:22

20.09.2019

15:22

20.09.2019

Anamari Repić, RTK

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je za RTK2 da se preko specijalnog izaslanika Metjua Palmera, Sjedinjene Američke Države vraćaju u proces pregovora sa dinamičnijom agendom, s ciljem da se dve strane vrate za pregovarački sto i postignu sporazum o normalizaciji.

Izjavom američkog specijalnog izaslanika Metjua Palmera o potrebi da nova kosovska vlada suspenduje takse a Srbija kampanju protiv Kosova, kako bi se pregovori nastavili, poručuje se da se SAD vraćaju u proces pregovora sa dinamičnijom agendum, ocenjuje Janjić.

“Postavljajući preduslove radi obnove dijaloga SAD preuzimaju ključnu ulogu u procesu postizanja sporazuma o normalizaciji”, smatra Janjić.

Prema njegovim rečima, izjava Palmera se kreće u okvirima saopštenja grupe Kvint, što je, kako naglašava, prvi dokument u kome su Amerika i EU govorili jednim jezikom.

“Tačno je da se Amerika vraća preko Palmera, tačno je da su oni za preduslove obnove dijaloga stavili prekid daljih aktivnosti pogoršavanja situacije, suspendovanje taksi i prestanak akcija delegitimizacije priznanja Kosova. To je neka agenda, ali ona je mnogo šira ona vodi ka što efikasnijem postizanju sporazuma dve strane”, ističe on.  

U okviru te agende, prema rečima Janjića, je i promena cilja, pa se više ne govori o evropskoj budućnosti, već evro-atlantskim integracijama. Stoga, kako veruje, proces ulazi u dinamičniju fazu.

“Amerika želi da vidi Kosovo i Srbiju u NATO, računajući da je to širi bezbednosni okvir koji omogućava punu normalizaciju. I to je ta novina koju Palmer izražava”, kaže Janjić.

“Palmer želi da se što efikasnije sedne za sto, što se pre sedne za pregovarački sto smanjiće se rizici daljih sukoba, a određen je i cilj a to je sporazum. Da li to može u roku o kome Palmer govori to je druga priča a činjenica da on govori relativno jasno, često, da je vrlo aktivan govori o tome da Amerika ima želju da dinamizira proces ili da barem stvori predstavu da će se obnoviti djalog o normalizaciji”, smatra Janjić.

Sve ovo, prema njemu, znači da se sa imenovanjem američkog specijalnog izaslanika i njegovim smernicama dvema stranama, očekuje promena formata pregovora.  

“Što se tiče Srbije i Kosova važno je da smo zakoračili u novi format koji kaže da će specijalni predstavnici Amerike prisustvovati i pratiti proces pregovora Prištine i Beograda”, kaže Janjić koji ističe da se za nastavak dijaloga ne čekaju samo Srbija i Kosovo, već i EU koja treba da imenuje svog specijalnog izaslanika.

Janjić je uveren da će EU nastaviti svoju ulogu fasilitatora čitavog procesa. Pored jasne uloge SAD i EU, kako kaže Janjić, razmišlja se i o mogućnosti uključivanja Rusije u trenutku kada se pitanje sporazuma dostavi UN.

“Time bi se dobila mogućnost da se ceo proces kad se potpiše sporazum, kad se podnese izveštaj Generalnoj skupštini UN, koja je i pokrenula proces normalizacije, tako što je ovlastila EU da fasilitira, da ona uz saglasnost Rusije dođe i do promene Rezolucije 12 44, da se dođe do Saveta bezbednosti”, objašnjava on.

“To je mogućnost koja se sada razmatra, a na njoj će se ostati ukoliko se proceni da Rusija ima interes i ozbiljne namere da pomogne a ne da opstruira proces”.

Janjić ističe da se uloga SAD ogleda u tome da popunjavaju vakuum strateškog prostora koji je bio napušten za vreme posredovanja Federike Mogerini, kada su mnoge zemlje htele da imaju svoje uticaje.