08:48

21.09.2019

08:48

21.09.2019

Mirjana Radovanović, RTK

Četvorodnevni omladinski forum pod nazivom „Pristup mladih ljudskim pravima“ u organizaciji Misije OEBS-a na Kosovu počinje u ponedeljak, 23. septembra 2019. u Prištini.

Događaj će povezati mlade iz različitih zajednica i različitog verskog i jezičkog porekla na Kosovu.

Oko 90 mladih učesnika, zajedno sa govornicima iz međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i lokalnih političkih struktura govoriće o tome kako mladi mogu biti osnaženi za stvaranje i održavanje stabilnih demokratskih društava.

Tokom četiri dana, na Forumu će biti održane tri plenarne sesije o jačanju liderstva mladih, postizanju rodne ravnopravnosti i povećanju učešća u procesima donošenja odluka. Nakon ovih sesija, učesnici će biti podeljeni u tri fokus grupe koje će razmatrati sledeće: izazovi po pitanju ljudskih prava u sprečavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije, ljudska prava, tolerancija i sloboda veroispovesti i mladi i bezbednost.

Kilian Val, zamenik šefa misije OEBS-a na Kosovu, Arta Rama-Hajrizi, predsednica Ustavnog suda i Stefano Njoki savetnik za manjinske zajednice i versko i kulturno nasleđe iz Kancelarije EU održaće uvodne govore. Aljba Brojka, specijalna predstavnica  predsedavajućeg OEBS-u za mlade i bezbednost takođe će održati govor putem video poruke.