18:19

21.09.2019

18:19

21.09.2019

Milan Milićević, RTK2

U izveštaju Kosovskog instituta pravde predstavljena je detaljna analiza slučajeva „Odeljenja za teška krivična dela“ u sedam Osnovnih krivičnih tužilaštva i sedam Osnovnih sudova za period od 1. januara 2018. do 30. juna 2019. godine. U izveštaju su za isti vremenski period obrađeni i slučajevi terorizma koje prati Odeljenje za teška krivična dela. Na konferenciji za medije izražena je posebna zabrinotuost zbog velikog broja nerešenih teških krivičnih dela.

Istraživač Kosovskog instituta pravde Gzim Šalja je istakao da su analize, koje su urađene  u sedam Osnovnih sudova pokazale da je i pored povećanja broja sudija u ovim odeljenjima, broj rešenih slučajeva i dalje manji.

„Podaci pokazuju da se iz godine u godinu, uprkos povećanju broja sudija efikasnost rešavanja ovih slučajeva smanjila. Od 2016. do 2019. broj sudija u odeljenjima za Teška krivična dela je porastao za 19 odsto što nije rezultiralo brojem rešenih predmeta kojih je za 334 manje nego ranije. Bez obzira na ovakav izveštaj ništa nije preduzeto da dođe do napretka“, zaključio je Šalja

Sabrina Perđeđa iz Kosovskog instituta pravde je predstavila izveštaj u vezi slučajeva terorizma gde je primećeno kršenje zakonskih rokova uključujući i slučajeve nezakonitog držanja u pritvoru osmunjičenih.

„U jednom slučaju terorizma, Kosovski institut pravde je utvrdio da se jedan osumnjičeni suočio sa čak osam krivičnih postupaka koji su pokrenuti protiv njega i zbog toga je ovaj predmet vraćan na ponovno suđenje“, istakla je Perđeđa.

Iz Kosovskog instituta pravde su izrazili zabrinutost zbog sve većeg broja nerešenih slučajeva poručivši nadležnima da sto hitnije reaguju.