22:25

22.09.2019

22:25

22.09.2019

RTK

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je za Glas Amerike da vlade mogu da dođu i odu, ali odnosi Kosova sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom nikada neće biti ugroženi.

Tači je ovo izjavio za Glasom Amerike u Ajovi, gde je posetio Nacionalnu gardu, Generalnu skupštinu ove američke države, sastao se sa guvernatorkom Kim Rejnoldsom, kao i sa studentima sa Kosova.

Tači je rekao da bi nakon vanrednih parlamentarnih izbora 6. oktobra, Kosovo trebalo brzo da formira novu vladu koja će se suočiti sa izazovima koji očekuju Kosovo.

"U početku će to biti unutrašnji prioriteti, a onda će se diskutovati i o mogućnosti prevazilaženja svih prepreka za nastavak dijaloga, tako da ni Kosovo ni Srbija ne budu prepreka dijalogu", rekao je on.

Pregovori su prekinuti od novembra prošle godine, kada je Kosovo uvelo taksu od 100 odsto na srpsku robu kao znak neslaganja sa pristupom Srbije prema državnosti Kosova, a Beograd uslovljava nastavak dijaloga povlačenjem tarifa.

Tači je izjavio da je potrebna unutrašnja debata o taksama koja bi trebalo da uključi političke partije, vladu, parlament i kosovsko društvo.

"Sjedinjene Države dosledno traže suspenziju takse dok Evropska unija traži njihovo ukidanje kako bi se nastavio dijalog sa Srbijom, ali odlazeća Vlada Kosova se odupire tom pritisku, izazivajući zabrinutost zbog ugrožavanja odnosa sa saveznicima", rekao je Tači i dodao "Vlade mogu da dođu i odu, ali naši odnosi sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom nikada neće biti ugroženi".

On veruje da je imenovanje Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan jasan signal da će Sjedinjene Države aktivno delovati u regionu i u procesu dijaloga Kosova i Srbije. Palmer je ove nedelje rekao za Glas Amerike da Sjedinjene Države žele rešenje koje bi bilo održivo i prihvatljivo za obe strane.

Tači je kazao da samo sporazum koji vodi ka uzajamnom priznanju ima smisla za narod na Kosovu.

"Naravno, u okviru dijaloga i pregovora koji će se odvijati biće različitih mišljenja za koja mislim da će na kraju dovesti do konačnog istorijskog sporazuma uz uzajamno priznanje", rekao je on.

Tači je dodao da za pregovaračkim stolom nikada nije bilo reči o promeni granica, ideje koje su prošlog leta predstavljene kao prilika za postizanje sporazuma između strana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da se angažuje za uspostavljanje granice između Srba i Albanaca, što znači podela Kosova, dok je predsednik Tači odbio ideju o korekciji granice, koja po njemu podrazumeva pripajanje Preševske doline Kosovu.

"Promena granica nikada nije bila na stolu. Teritorijalni integritet Kosova je neprikosnoven. Svi oni koji su govorili o promeni kosovskih granica prezentovali su obmanu za javno mnjenje. Teritorija Kosova je neprikosnovena. Ali ja uvek poštujem pravo Preševa, Medveđe i Bujanovca da se pripoje Kosovu bez narušavanja teritorije Kosova. Sva druga mišljenja su laž", rekao je Tači.

Nastavak dijaloga se može očekivati nakon izbora na Kosovu, a diplomate se nadaju da će se to dogoditi pre nego što Srbija uđe u izborni period koji će se održati narednog proleća.