10:07

03.10.2019

10:07

03.10.2019

RTS

Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić pozvao je sve građane s tog prostora koji su u biračkom spisku, bez obzira na to kakve dokumente imaju, da se jave i da pokušaju na licu mesta da ostvare svoje biračko pravo.

"Birački odbori u sredinama sa srpskom većinom sigurno će uvažiti sva dokumenta, a pokušaje diskriminacije i sprečavanje prijavićemo međunarodnim organizacijama", rekao je Đurić za RTS, povodom zabrane glasanja sa srpskim dokumentima na kosovskim izborima.

On je rekao da je "masovnost" jedini način da se zaštiti državni interes, jer kako je dodao, "ako svako sa pravom glasa na Kosovu od Srba izađe, tako neće moći da nas pokradu".

Prema njegovim rečima, "ako bude deset od deset srpskih poslanika, neće moći da bude formirana buduća kosovska vlada bez glasa Srba".

On je pozvao da glasaju sve koji "osećaju Srbiju kao svoju državu i očekuju da Srbija očuva institucionalne veze, podršku, školstvo, zdravstvo, sve ono od čega žive na Kosovu".

"Treba da stanu u jedinstveni blok prema nastojanjima Prištine da se istisne, kako Priština kaže, svaki srpski uticaj na Kosovu", rekao je Đurić.