10:16

09.10.2019

10:16

09.10.2019

Tanjug

Članovi Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije i predstavnici nemačkog Bundestaga složili su se na sastanku u Beogradu da je izuzetno bitno da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi, kako ne bi ostala situacija zamrznutog konflikta, saopšteno je danas iz skupštine Srbije.

U razgovoru sa delegacijom Pododbora za civilnu prevenciju kriza, upravljanje konfliktima i integrisano delovanje nemačkog Bundestaga, zamenica predsednika Odbora u Vladi Srbije Dubravka Filipovski istakla je da je neophodno dijalogom i kompromisom doći do održivog rešenja koje će biti prihvatljivo za obe strane, uz poštovanje medjunarodnog prava.

Kako se navodi, članovi Odbora su na jučerašnjem sastanku ukazali sagovornicima "da je Srbija ispunila sve svoje obaveze predviđene Briselskim sporazumom, za razliku od Prištine", i izrazili očekivanje da Nemačka i ostale države razumeju poziciju Beograda.

Predsednik Pododbora, koji deluje unutar Odbora za spoljne poslove Bundestaga, Otmar fon Holc, istakao je interesovanje članova Pododbora za situaciju na Zapadnom Balkanu, naročito za pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

Nemački parlamentarci su ukazali i da je veoma važno da se očuva evropska perspektiva država Zapadnog Balkana, jer je vizija da jednog dana sve države ovog regiona budu članice EU, čime će nestati i konflikti među njima.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, Filipovski je istakla članstvo u Evropskoj uniji, navodeći da Srbija sprovodi sveobuhvatne reforme i da je do sada otvorila 17 od 35 pregovaračkih poglavlja, kao i da su dva privremeno zatvorena.

Imajući u vidu trenutnu situaciju u EU, ona je istakla da bi bilo izuzetno bitno da se proces evropskih integracija država Zapadnog Balkana i proces reformi unutar same EU odvijaju istovremeno.