11:18

09.10.2019

11:18

09.10.2019

Sandra Cvetković, Radio Kosovo 2

Poznavaoci prilika sa Kosova i iz Srbije ocenjuju da će pozicija Srpske liste u budućoj Vladi Kosova biti promenjena, imajući u vidu da je na izborima pobedio Pokret Samoopredeljenje. Lider te stranke, Aljbin Kurti, zalaže se za unutrašnji dijalog sa kosovskim Srbima i nastoji da predstavnike Srpske liste isključi iz buduće Vlade Kosova.

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda ocenje da se pozicija Srba menja ukoliko lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti uspe da dobije većinu da formira Vladu samo sa albanskim političkim strankama.

“Treba videti kako će teći taj proces oko formiranja vlade, odnosno kada Aljbin Kurti dobije mandat. Ukoliko se napravi ta većinska albanska Vlada, onda se menja položaj Srpske liste. Iako neće biti u vladajućoj koaliciji, neko od Srba mora biti u Vladi Kosova. Ono što je po meni važno je za koliko će se formirati Vlada, meni ne deluje da će biti brzo, iako postoji pritisak međunarodne zajednice i velika su očekivanja”, kaže Janjić.

On se zapitao i u kom smeru će ići dijalog Kosova i Srbije, ukoliko vladu formira Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova.

“U dijalog se mora ići, ali ako bi sudili po stavovila Kurtija, taj dijalog bi bio preispitivanje dosadašnjih sporazuma, a to je nemoguće, jer je kosovski parlament ratifikovao Briselski sporazum. Kad nešto prihvaitite kao međunardoni ugovor onda imate velike problem ukoliko napustite sporazum”, kaže Janjić i očekuje da Kurti ipak odstupi od nekih svojih dosadašnjih stavova.

Politikolog sa Kosova Ljubomir Stanojković ocenjuje da formiranje buduće vlade Kosova, ovoga puta neće zavisiti od Srpske liste. Prema njegovim rečima budući članovi Vlade iz srpske zajednice će morati da poštuju kosovske institucije, a ne da zastupaju interese druge države.

“Verovatno formiranje Vlade neće zavisiti ni od ostalih manjinskih zajednica, formiraće je albanske partije. Da li će neko iz Srpske liste biti u Vladi ili ne, to nije toliko bitno, jer ko god da bude ministar moraće da se ponaša u skladu sa interesima Kosova, a ne da predstavlja drugu državu, kao što je to do sad bilo”, ocenjuje Stanojković u izjavi za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku.

On podseća da je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti već izneo svoj stav da u svojoj Vladi neće imati predstavnike Beograda, već da se moraju zastupati interesi srpske zajednice na Kosovu.

Stanojković, ipak, ne isključuje mogućnost saradnje između Srpske liste i Pokreta Samoopredeljenje. U suprotnom, može da se desi da ponovo dođe do blokade dijaloga Kosova i Srbije, jer predsednik Srbije neće hteti da pregovara sa Kosovom dok se ne sprovede volja srpskog naroda, ocenjuje Stanojković.

“Iz tih razloga verujem da će ipak da odustane od svojih priča i da će u Vladi ipak biti Srpska lista, ali neće više imati tri ministra jer će i sama Vlada biti malobrojnija”, kaže Stanojković.

Dodaje da se sporazum Kosova i Srbije ne može postići smo razgovorom sa kosovskim Srbima, kako je to ranije najavio lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti. On ocenjuje i da dijalog između Srba i Albanaca mora da se vodi na najvišem političkom nivou, na nivou državnog vrha Kosova i Srbije.