11:25

09.10.2019

11:25

09.10.2019

KoSSev

U selu Donja Bitinja u opštini Štrpce, meštani su i danas organizovali protest protiv izgradnje mini hidroelektrane na Lepencu, javlja KTV.

Meštani Donje Bitinje, poput meštana iz drugih delova Štrpca, i Srba i Albanaca, mesecima unazad protestuju protiv izgradnju MHE na Lepencu i njenim pritokama, a juče je čak došlo i do sukoba učesnika protesta koji pokušavaju da spreče radove na MHE i pripadnika Specijalne policije iz Uroševca.

U sukobu je biber sprejevima povređeno desetine ljudi, a među njima čak i deca, a mediji objavili su juče i potresne fotografije vrlo mlade dece kojima je pružana medicinska pomoć.

Danas se isti protest nastavlja, a ovoga puta prisutan je i KFOR, javlja KTV.

Istovremeno, predstavnici policije su rekli meštanima da danas neće doći do situacije do koje je došlo i juče.

Meštanima su se danas pridružili i iz nevladine organizacije KDI čiji će članovi pomoći meštanima u tužbi protiv vlasti.

Podsećamo, sličan incident dogodio se i početkom maja ove godine kada je došlo do sukoba između kosovske policije i meštana koji su protestovali protiv izgradnje mini hidrelektrane u mestu Obereke. Prema tvrdnjama meštana, policija je upotrebila prekomernu silu, jednom licu je polomljena ruka, a drugom nos. Policija se oglasila kasnije saopštenjem u kojem je potvrdila da je došlo do sukoba i navela da je upotrebljen suzavac, ali ne i to da je bilo povređenih.