14:14

09.10.2019

14:14

09.10.2019

RTK

Nemački poslanik socijaldemokrata Josip Juratović naziva rezultate izbora na Kosovu pobedom demokratije.

Pobeda Samoopredeljenja Aljbina Kurtija je za Josipa Juratovića, nemačkog socijaldemokratu, poslanika Bundestaga, pobeda demokratije, "dobar znak za demokrate i demokrate u zemlji."

Nemački poslanik je rekao za DW uoči njegove posete Srbiji i Kosovu da "moguću promenu vlade treba posmatrati kao novu dinamiku u demokratskom razvoju Kosova".

"Međutim, rezultat, posebno za Samoopredeljenje i Aljbina Kurtija, je dužnost i istovremeno odgovornost za aktivno sprovođenje demokratskih vrednosti stranke i zemlje. Trebalo bi da pruži ruku srpskoj manjini kako bi se smanjile tenzije. Nova vlada treba da se okrene dijalogu kako bi uspostavila stabilnost i, pre svega, normalizacija za ljude na Kosovu. Ovaj dijalog bi trebalo da otvori put za obe strane ka mirnoj budućnosti uz uzajamno poštovanje i priznanje", rekao je za DW poslanik socijaldemokrata i stručnjak za Jugoistočnu Evropu.

Juratović je danas u Beogradu sa grupom kolega iz parlamentarne komisije za spoljne poslove, odnosno parlamentarne grupe koja se bavi prevencijom građanskih kriza, izbegavanje sukoba i umrežavanje.

Grupu vodi poslanik zelenih Otmar von Holtz. Delegacija se sastoji od parlamentaraca iz svih partija.

Tokom svog četvorodnevnog boravka (od 08. do 11. oktobar 2019.) poslanici će se izbliza upoznati sa mogućnostima obnove dijaloga između Prištine i Beograda, kao i sa time šta međunarodna strana može učiniti kako bi pomogla ovom procesu.

Kao što je saopšteno iz Bundestaga, delegacija će posetiti Beograd, Mitrovicu i Prištinu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, OEBS-a, KFOR-a, UNMIK-a i EULEKS-a, predstavnicima NVO, posetiti projekte na terenu i razgovarati sa predstavnicima mladih i aktivistima za mir.