15:29

09.10.2019

15:29

09.10.2019

RTK

Portparol Centralne izborne komisije (CIK) Valjmir Eljezi je rekao da je u Centru za brojanje i rezultate u toku obrada glasova za političke subjekte i kandidate za poslanike.

Eljezi je u izjavi za Ekonomia Online rekao da će sa objavom konačnih rezultata biti objavljeni rezultati kandidata za poslanike.

"Sa objavom konačnih rezultata će biti objavljeni rezultati kandidata za poslanike svakog političkog subjekta. U Centru za brojanje se trenutno obrađuju glasovi za političke subjekte i kandidate koji se registruju u bazi podataka. Takođe se evidentiraju i redovni birači koji su glasali na biračkim mestima na dan izbora. Da bi se proces završio, neophodno je da se prebroje glasovi putem pošte, uslovni glasovi i glasovi osoba sa posebnim potrebama, čiji se rezultati dodaju rezultatima redovnih glasova", kazao je on.

Eljezi je naglasio da CIK radi maksimalno i da će brojanje uslovnih glasova i osoba sa posebnim potrebama biti završeno sledeće nedelje.

"Radimo maksimalno, do sledeće nedelje ćemo moći da završimo proces brojanja redovnih glasova, kao i da ih proverimo kako bismo mogli početi da brojimo uslovne glasove i glasove osoba sa posebnim potrebama", rekao je on.

Na pitanje kada će se objaviti konačni rezultati, Eljezi je rekao da je teško odrediti tačan datum i podsetio da je na prethodnim izborima CIK-u bilo potrebno 20 dana do konačnog objavljivanja rezultata političkih subjekata i kandidata za poslanike.

"Teško je reći kada će CIK objaviti konačne rezultate jer zavisimo od pravne procedure i dinamike svih poslova koji su predviđeni da se sprovedu u Centru za brojanje i rezultate. Podsetimo se da su 2014. i 2017. godine izbori bili prevremeni. CIK-u je trebalo oko 20 dana da objavi konačne rezultate političkih subjekata i kandidata", rekao je on.