15:59

09.10.2019

15:59

09.10.2019

Tatjana Slavić, RTK2

Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se u Prištini sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za mirovne pregovore Beograda i Prištine, ambasadorom Ričardom Grenelom. 

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, u kabinetu predsednika Kosova. Grenel na Kosovo dolazi prvi put, a poseta je usledila samo nekoliko dana nakon što je preuzeo novu funkciju specijalnog izaslanika SAD-a u pregovorima Kosova i Srbije. Na pitanje da li će Grenelova poseta doprineti skorijem formiranju vlade, poznavalac političkih prilika na Kosovu Fadilj Ljepaja ocenjuje da ova poseta nije protokolarna i da Grenel donosi poruku zvaničnog Vašingtona.

,,Cilj je da se ne gubi vreme i mislim da je to i u interesu Aljbina Kurtija koji je nakon prvih rezultata izjavio da će pokušati da razgovara sa Demokratskim savezom. Ukoliko ne bude tih ‘’klipova pod točkovima’’, verujem da će se veoma brzo nešto desiti na tom planu jer ove dve partije već imaju dovoljan broj glasova da ne budu blokirani ni od koga’’, kazao je politički analitičar, fadil Ljepaja.

Politički analitičar iz Beograda Mišel Zubenica je uveren da će šesti saziv kosovskog parlamenta, nakon posete Ričarda Grenela ubrzo biti formiran.

,,Dolazak američkog izaslanika na Kosovo uticaće, pre svega, na formiranje nove kosovske vlade, koju će najverovatnije predvoditi pobednik izbora, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurt i to će nakon formiranje Vlade, pod određenim patronatom međunarodne zajednice i Vašingtona, voditi pregovorima sa Beogradom’’, rekao je Zubenica.

Da li će se dijalog sa Beogradom ubrzati nakon dolaska specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, potpuno je nejasno u kom formatu će biti nastavljen, smatra izvrši direktor NVO Aktiv.

,,Za nas, odnosno za širu javnost je nepoznanica šta će biti predmet budućih pregovora, s obzirom na to da je potpuno nejasno u kom formatu će se nastaviti dijalog, i koje će delegacije sa obe strane biti uključene u ovaj proces. Verujem da će novoimenovani predstavnici insistirati da se pre svega takse ukinu, što je prepreka u daljem dijalogu, a sa druge strane, siguran sam da će biti otvorenih sugestija šta bi to bilo od konkretnih tema koje će se naći na stolu i jedne i druge delegacije’’, ističe  izvrši direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević.

Analitičari različito tumače izjavu predsednika Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, da će buduća vlada imati srpske predstavnike, ali ne one iz Srpske liste.

Miodrag Milićević izvršni direktor NVO Aktiv

,,Imajući u vidu konačne preliminarne rezultate izbora, a čini se da će Samoopredeljenje i LDK imati većinu da formiraju Vladu, nije nužno da deo te koalicije bude Srpska lista, ali jeste itekako neophodna direktna konsultacija sa Srpskom listom u smislu nominacije čoveka koji će imati nadležnost jednog od ministarstava buduće Vlade Kosova‘’, dodao je Miodrag Milićević izvršni direktor NVO Aktiv.

,,Prednost će biti što Srpska lista više neće moći da ucenjuje Vladu, jednostavno to će zavisiti od toga koliko su oni stvarno spremni da učestvuju u političkom životu na Kosovu i koliko su spremni da doprinesu baš tom dijalogu sa Srbijom’’, rekao je politički analitičar Fadilj Ljepaja.

,,Možda čak i postoji neki legalitet, odnosno zakonska osnova da bude srpskih predstavnika u Vladi, koji ne dolaze iz Srpske liste, ali svakako da ti predstavnici ne bi imali legitimitet. Bez obzira šta oni mislile o Srpskoj listi, ona je dobila apsolutnu podršku srpskog naroda na Kosovu’’, rekao je politički Analitičar, Mišel Zubenica.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel sastaće se sutra i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.