16:28

09.10.2019

16:28

09.10.2019

RTK

U novoj američkoj ambasadi u Prištini, predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i član predsedništva Pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca sastali su se sa ambasadorom SAD u Nemačkoj Ričardom Grenelom i ambasadorom SAD na Kosovu Filipom Kosnetom.

Grenel je čestitao liderima Samoopredeljenja na pobedi na parlamentarnim izborima i želeo je da čuje njihovo mišljenje i stav o mogućnostima postizanja sporazuma sa Srbijom pre nego što otputuje u Beograd.

Grenel je naglasio da nedostatak sporazuma Kosova sa Srbijom predstavlja glavnu prepreku stranim ulaganjima u ekonomiju Kosova.

Kurti je izrazio zahvalnost SAD Kosovu, kao i spremnost da kao novi premijer Kosova produbi saradnju sa SAD. On se složio sa ambasadorom Grenelom da je Kosovu potreban ekonomski razvoj i strane investicije, ali prema njegovom mišljenju problem leži u visokoj korupciji u vladi koja stvara neizvesnost za biznise, siromaštvo među stanovništvom, kao i težak pristup poslovanju zbog visokih kreditnih kamata u bankama.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, Kurti je rekao da je sadržaj sporazuma važniji za njegovu održivost nego vremenski okvir za njegovo izvršenje.

Na kraju sastanka, sagovornici su se složili da se nova vlada na Kosovu formira što je pre moguće i da će nastaviti redovnu komunikaciju.