20:23

15.10.2019

20:23

15.10.2019

Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da "svi od Srbije stalno očekuju priznanje Kosova" i postavio pitanje - a šta bi Srbija tim priznanjem trebalo da dobije, da li je to članstvo u EU do 2025. godine, a da mu odgovaraju "Aleksandre, vi ste pragmatičan čovek, vidite situaciju..."

Vučić je na konferenciji "EU i Srbija: zajednička sudbina", na kojoj je sa bivšim predsednikom Evropskog saveta i premijerom Belgije Hermanom van Rompejom razmenio stavove i iskustva na temu evropske budućnosti Srbije, rekao da mu je "koristan glas iskrenog i poštenog čoveka kakav je Rompej".

Vučić je naglasio da je „Srbija uradila mnogo toga“ po pitanju ispunjavanja Briselskog dogovora, a da s druge strane "Priština nije ispunila jedan jedini uslov - formiranje Zajednice srpskih opština".

„Šest od 15 tačaka govori o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, oni čak i danas kažu da to nisu spremni da učine“, rekao je Vučić u razgovoru sa Rompejom i konstatovao da Srbija mora da uradi još mnogo toga na svom evropskom putu, ali da se, uvek kada je reč o putu Srbije ka EU, nameće pitanje Kosova.

Obraćajući se na panelu, Vučić je ukazao i na "primer manipulacije Prištine otrovnim glasačkim listićima", koju je okarakterisao kao jednu od „najmonstruoznijih propagandi sa ciljem da se Srbi opišu kao teroristi koji žele da naude Albancima“.

Danas je, rekao je Vučić, stigla potvrda medicinskog tima da nema nikakve toksične materije i upitao: „Ko će to sada da porekne u svetskim medijima?“.