18:00

20.10.2019

18:00

20.10.2019

Siniša Kostić, RTK2

Kako se na Kosovu čitaju poruke ruskog premijera upućene Beogradu i hoće li se blokada pregovora o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom negativno odraziti na evropsku perspektivu Kosova i Srbije. Odgovore je pokušao da sazna Siniša Kostić.

"Izjava predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medveda tokom posete Beogradu da će Srbiji ponuditi svu neophodnu pomoć u očuvanju integriteta i suvereniteta je samo logičan sled ruskog stava po pitanju Kosova", ocenjuje istoričar i analitičar Marko Marković.

“Oni se kao država zalažu za očuvanje suvereniteta i teritorijalmnog integriteta jedne suverene države kakva je Srbija. Zalažu se za Rezoluciju 1244 koja je još uvek na snazi i protiv su bilo kakvog jednostranog prekrajanja granica na Balkanu. Srbija ovim i prethodnim izjavama shvata da u Rusiji ima jednog moćnog i snažnog spoljnopolitičkog saveznika koji će stajati na strani srpskih interesa, ali i međunarodnog prava”, rekao je Marković.

Analitičar Bljerim Burjani smatra da je izjava ruskog premijera samo formalnost jer je, kaže Kosovo nezavisno i ima svoje institucije i Ustav.

“Po mom mišljenu ovo je  više formalna međunarodna diplomatska podrška, a jedino može da je podrži  oko mira u region, jer vi znate da se Rusija inače malo bavi  Zapadnim Balkanom, više se Zapadni Balkan bavi Rusijom i to je  u redu pošto se interesi Rusije smanjuju.Njih više interesuje nestabilnost i neproširenje NATO-a ili problem oko proširenja Evropske Unije, dodao je Burjani.

Govoreći o odlaganju EU da započne pregovore o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom,  Marković i Burjani tvrde da je to pokazatelj da Nemačka i Francuska kao najznačajnije članice Unije ne žele proširenje dok god ne konsoliduju svoje redove.

“Mislim da Francuska i ostale članice Evropske Unije ne žele proširenje pre 2022 godine.To je glavni problem jer nemaju poverenje u region, pa nema ni velike stabilnosti.Kosovo ne može da dobije viznu liberalizaciju  jer se zahteva održivost institucija, stabilnost, vladavina prava, naravno isto važi i za Srbiju”, rekao je Burjani.

“Mislim da Srbija nema razloga za takvu vrstu razočaranja iz razloga što je po mom dubokom uverenju EU sada brod koji uveliko tone i da ukoliko politički mudri i vispreni Englezi napuštaju taj brod nema razloga da Srbija svim silama srlja u jednu takvu organizaciju”, rekao je Marković.

Naši sagovornici su saglasni da će se odluka EU negativno odraziti na sve građane Zapadnog Balkana, koji zbog nedostaka evropske perspektive sve više napuštaju ovaj region.Zato bi EU morala da izmeni strategiju za Balkan kako bi dala podstrek regionu i građanima, čije je mesto u porodici evropskih naroda.