14:33

07.11.2019

14:33

07.11.2019

Maja Denić. RTK2

Navršeno je godinu dana od kako je Vlada Kosova 6. novembra 2018. godine uvela takse od 10 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao odgovor na to što Kosovo nije primljeno u Interpol. Takse su nešto kasnije povećane na 100% i na snazi su i danas. Nema nagoveštaja da bi one uskoro mogle biti i ukinute. Predsednik Samoopredeljenja i kandidat za premijera Aljbin Kurti najavljuje da bi ova mera mogla biti zamenjena principom reciprociteta. Proveravali smo čiji proizvodi su  zamenili one iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i šta poznavaoca prilika misle o ovom pitanju.

Na rafovima trgovinskih radnji na teritoriji opštine Gračanica izloženi su proizvodi zemalja iz  okruženja, ali ne i onih iz Srbije i Bosne i Hercegovine, iako je, prema rečima trgovaca, i dalje velika potražnja srpskih proizvoda.

"Sprskih proizvoda nema uopšte, nejzastupljeniji su proizvodi iz Makedonije, Turske i Hrvatske. Građani najviše traže srpske proizvode, kao što su plazma, mleko, jogurt. Cene su veće nego ranije, ali šta ćemo... snalazimo se“, rekla je radnica marketa u Lapljem Selu Ljiljana Rajković.

Potrošačima je bilo teško da prihvate činjenicu da nema proizvoda koji su godinama bili u ponudi.

"Slabo ima srpskih proizvoda, tražila sam alevu papriku u marketu, nema one srpske proizvodnje".

"Godinu dana je od uvođenja takse, srpske proizvode nabavljam u Severnoj Mitrovici, ali je trgovina katatrofalna i za Srbe, a i za Albance koji žive na Kosovu“ , rekli su građani.

Profesor Ustavnog prava Riza Smaka veruje da će taksa od 100 odsto u skorije vreme biti ukinuta, a njegovo mišljenje deli i analitičar Živorad Lazić.

"Ovo bih tumačio u skladu sa očekivanim okolnostima. Velesile imaju stav da treba rešavati spor Srbije i Kosova, dakle da se postigne sporazum, nadam se da će sve ići u paketu.Unapred će biti pripremljena agenda, pitanja, između ostalog i bezuslono pregovaravanje, jer dogovora nema uz uslovljavanje. Tu dolazi i taksa, delegacija bivše Vlade nije bila pripremljena, prvo je bilo 20 odsto, 30 odsto, pa 100 odsto.Nije bila izvršena analiza pozitivnih i negativnih efekata, u svakom slučaju verujem da će taksa biti ukinuta’’, istakao je Smaka.

’’Zaista očekujem ukidanje takse, posle tolikog pogađanja i svega onoga što je predhodilo taksama, kakvi će konačni rezultati biti, to je u ovom trenutku neizvesno i  nepoznanica Srbima  zato što, prosto rečeno, to nisu stvari o kojima mi odlučujemo, to su stvari u domenu Vlade Kosova i očekujem da će u skorije vreme takse biti  ukinute’’,  naveo je analitčar Živorad Lazić.

Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti  je izjavio da će takse od 100 odsto  biti zamenjene reciprocitetnim merama Kosova prema Srbiji, dok direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić ocenjuje da je reciprocitet u odnosima sa Beogradom samo "eufemizam za odbacivanje dijaloga".

"Na taj način Kurti zapravo najavljuje da će ukinuti mogućnosti za plasman srpske robe na Kosovu, čak i sa plaćenom taksom“,  naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

U Privrednoj komori Kosova nisu bili raspoloženi da govore o taksi, uz obrazloženjei da nemaju da kažu ništa novo i da će buduća Vlada odlučivati o ovom pitanju. Do sada je iz Privredne komore u više navrata istaknuto da od dodatnog oporezivanja najveću korist imaju proizvođači sa Kosova.Inače, pre uvođenja ove mere,Srbija je od izvoza na Kosovo imala  godišnji priliv oko 400 miliona evra , a Bosna i Hercegovina oko 80 miliona.