15:29

07.11.2019

15:29

07.11.2019

Milan Milićević, RTK2

Iz sektora za vanredne situacije pri Opštini Gračanica ističu da su preduzete sve neophodne mere na sanaciji rečnih korita i da  ne postoji opasnost od poplava usled eventualnih obilnijih padavina.

"Opštini Gračanica trenutno ne preti nikakva opasnost od popolava jer je sektor za vanredne situacije odradio svoj deo posla. Očistili smo sva rizučna i kritična mesta, na rekama i kanalima. Do poplava najčešće dolazi kada nesavesni građani odbacuju otpatke iz svojih bašti i dvorišta.Trenutno smo završili sanaciju rečnih korita između Gračanice i Lapljeg Sela", rekao je Gligorije Maksimović iz sektora za vanredne situacije Opštine Gračanica.

Meštani Ugljara su se prethodnih godina često suočavali sa poplavama, ali  je zahvaljujući postavljanju bankina ovaj problem donekle rešen.

"Nismo imali problema, osim sa vodama koje se slivaju sa autoputa. Verovatno zbog velikog kapaciteta vode ti ispusti ne mogu da prihvate vodu pa se u tim situacijama poplavi nekoliko kuća u podnožju sela. Pokušavali smo par puta da rešimo ovaj problem ali nismo uspeli“, istakao je Srđan Živković, predstavnik lokalnog saveta Ugljara.

Usled dugotrajne suše nivo vode u kosovskim jezerima je bio kritičan, pa će padavine, koje se očekuju i narednih dana, uticati na poboljšanje vodosnabdevanja, a i na kvalitet vode za piće, izjavila je za  RTK2 Burbuće Nuši Ljatifi, koordinator za kvalitet vode na institutu za Javno zdravlje.

"Imali smo manje padavina nego što smo očekivali pa naše kompanije nisu u mogućnosti da snabdevaju građane. S druge strane niži nivo vode u jezerima utiče i na sam kvalitet vode za piće. Imaćemo malo više padavina tako da će to uticati na povećanje nivoa vode u jezerima pa ćemo imati bolje snabdevanje vodom", rekla je ona.

Iz Hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da obilnije padavine, koje se očekuju narednih dana, mogu dovesti do izlivanja reka u regionu Peći, kao i u planinskim predelima.