17:28

07.11.2019

17:28

07.11.2019

Tatjana Slavić, RTK2

Premijer u ostavci Ramuš Haradinaj je na današnjoj konferenciji za medije u Vladi Kosova predstavio rezultate rada vlade u njegovom mandatu, isičući one koje se odnose na bezbednost.

Haradinaj  je naglasio da je tokom 2017. godine državni budžet povećan za 32%, što je uticalo na povećane bruto društvenog proizvoda, formiranje vojske i usvajanje Zakona o Trepči.

Komentarišući očekivanja od nove Vlade, Haradinaj je istakao da je zabrinut zbog levičarske politike Aljbina Kurtija kao kandidata za premijera, ali je pozdravio obećanje Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova da će se boriti protiv korupcije. Haradinaj je podržao i najavljeno smanjenje broja ministarstava pri vladi, sa 18 na 12.

“Ono što me uznemirava kada je u pitanju nova vlada je Kurtijeva ekonomska politika, imajući u vidu levičarsku politiku koja će se negativno odraziti na ekonomski razvoj. Pozdravljam njihove izjave da će raditi na borbi protiv korupcije i apelujem da se fokusiraju na stanje u zdravstvu i obrazovanju, što nije nimalo lak posao", rekao je Haradinaj.

Komentarišuči stavove Srpske liste, Haradinaj je izjavio  da je ova lista "instrumentalizovana od strane Beograda  i da zvanični Beograd treba da dozvoli samostalnost Srpskoj listi i kosovskim Srbima.".

"Oni ne mogu da prenose viziju i da štite poziciju zvaničnog Beograda. Zbog toga je došlo do kvarenja odnosa sa Vladom Kosova. Mi se nismo posvađali sa Srpskom listom zbog kosovskih Srba, već smo pokvarili odnose zbog odnosa sa zvaničnim Beogradom", kazao je Haradinaj.

Podsetimo, predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti je izjavio da će u novoj kosovskoj vladi Srpska lista biti u opoziciji i da to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice ne znači  i koaliciju.