15:37

08.11.2019

15:37

08.11.2019

Maja Denić. RTK2

Pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan, a Severna Mitrovica je danas obeležila gradsku slavu. Praznovanje je započelo liturgijom u hramu Svetog Dimitrija, odakle je krenula litija do gradskog trga, gde je ispred spomenika Kneza Lazara prerezan slavski kolač. Osim mnogobrojnih vernika, proslavi gradske slave u Severnoj Mitrovici prisustvovao je i  direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić i predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova.

Liturgiju povodom obeležavanja crkvene i gradske slave u hramu Svetog Dimitrija u Severnoj Mitrovici, služio je vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva eparhije.

"Naša nada je prvo u Boga, a onda i da imamo ljubav među sobom, ljubav među bližnjima. Da ispunimo zapovest Božiju, a onda da prepustimo sebe Gospodu, da Gospod čini ono što je nama na  spasanje, a što je na korist našoj crkvi, našem narodu i našim bližnjima. Nek je srećna današnja slava ovoga grada koji nosi ime po velikomučeniku Dimitriju, neka je srećna slava ovoga hrama i vernicima koji ovde dolaze’’,  rekao je u besedi vladika raško-prizrenski Teodosije.

Sveti Dimitrije se smatra zaštitnikom Severne Mitrovice koji je veoma poštovan među tamošnjim stanovništvom.

’’Kada smo prvi put obeležavali slavu bili smo po malo uplašeni da sledeće godine nećemo imati prilike da u svom gradu proslavimo slavu. Međutim, uz Božju pomoć i duha Svetog Dimitrija evo već deset godina je prošlo, a mi u svom gradu svake godine obeležavamo gradsku slavu.Trudimo se da se sakupljamo i da zajedno prevaziđemo sve probleme".

"Za nas je ovo još jedan dan za sabornost, da se pomolimo Bogu za bližnje, onima koji slave ovaj dan kao krsnu slavu želimo sve najbolje, a nama kao građanima Severne Mitrovice želim mnogo sreće, zdravlja i uspeha", istakli su građani.

Okupljenim građanima slavu su čestitali direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

"Ove godine je u sklopu planova predsednika Vučića i Vlade Srbije realizovano 349 različitih projekata podrške našem narodu i veoma je važno da u razgovoru sa građanima šta je sve to to je neophodno da se uradi ali da vidimo i kako ide u realizaciji tih projekata. U pitanju su nove škole, zatim renovirani Dom Zdravlja koji ću danas obići, različiti sakralni objekti, zatim privredni objekti. Mislim da je ovo najbolji način da konkretnim radom na terenu doprinesemo, zahvaljujući tome što Srbija danas ima više finasijskih sredstava, više mogućnosti da podrži srpski narod na Kosovu i da doprinesemo njihovom opstanku na ovim prostorima", naglasio je Đurić.

"Današnji dan je pokazatelj da su solidarnost i sloga ono što treba da krasi naš narod. Neraskidiva veza sa državom Srbijom, a pre svega ljubav prema veri potvrđuju da Severna Mitrovica i srpski narod na Kosovu traje i odlučan je da još mnoga ljeta obeležava Svetog Dimitrija", izjavio je Spirić.

Upriličeno je i tradicionalno lomljenje pogače sa zlatnikom, koji je, ove godine, pripao je Vuku Pavloviću.

"Ovo je peta godina da Odbor za pomoć Srbima na Kosovu obezbeđuje zlatnik sa likom Svetog Dimitrija, nadam se da ćemo to i sledeće godine da radimo u znak slave ovoga grada. Željno čekamo vašu decu sledeće godine u Republici Srpskoj", rekao je Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu.

Slavski ručak, prvi  nakon 16 godina,  održan je u novoizgrađenoj crkvenoj trpezariji koju je osveštao Vladika Teodosije.