18:49

11.11.2019

18:49

11.11.2019

RTK

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorkom Hrvatske na Kosovu, Danijelom Barišić i prvim sekretarom hrvatske ambasade Zlatkom Vnučecom, koje je informisao o procesu pregovora sa DSK-om o formiranju vladajuće koalicije.

On je rekao da je program buduće Vlade Kosova u završnoj fazi, i da će završetak pregovaračkog procesa rezultirati vladom progresivnih promena.

"Prioritet nove vlade će biti povećanje blagostanja građana i borba protiv kriminala i korupcije unutar i van institucija", rekao je Kurti.

Ambasadorka Barišić je rekla da će Hrvatska, kao predsedavajuća predsedništva EU u prvoj polovini 2020. biti posvećena procesu integracije zemalja regiona u ovu instituciju.

Obe strane su se složile da emigracija građana balkanskih država, a posebno mladih ljudi, u razvijene zemlje Evrope predstavlja veliki problem za region.

Takođe se navodi da "fenomen odliva mozgova smanjuje kapacitet za ekonomski razvoj", bilo da se to dešava u Hrvatskoj, koja je već članica EU, ili u zemljama poput Kosova, koje su ostvarile slab napredak ka evropskoj integraciji.

Sagovornici su se složili da je jedino rešenje za prevazilaženje ovog hroničnog problema povećanje blagostanja stanovništva kroz ekonomski razvoj, kao i jednakost pred zakonom kroz borbu protiv kriminala i korupcije.