20:50

13.11.2019

20:50

13.11.2019

Tanjug, B92

Situacija na Kosovu se zakomplikovala nakon odluke da glasovi pristigli iz Srbije budu progalašeni nevažećim, što je odložilo proglašenje konačnih rezultata izbora.

Samim tim, odloženo je i formiranje nove vlade, barem do februara, smatra savetnik bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage Ramuš Tahiri.

"Ako tu odluku koja je omogućila koaliciji NISMA-ANK-PDK da prođe cenzus i dobije šest poslaničkih mesta prihvati i Vrhovni sud Kosova, gde je prispela žalba Samoopredeljenja, onda koalicionu vladu mogu formirati Samoopredelenje sa 29 poslanika, DSK sa 28 i Limaj-Pacoli (NISMA-ANK) sa šest, jer bi tako imali potreban 61 glas u Skupštini", rekao je za Tanjug Tahiri.

Buduća koalicija, prema rečima Tahirija, ne računa na 10 poslanika iz manjinskih zajednica iako su oni uvek bili deo vlade i podržavali je.

Srpska lista, kako pojašnjava, ostaje s 10 poslaničkih mesta jer odluka o proglašenju nevažećih glasova iz Srbije ne utiče na zagarantovana mesta već smanjuje ukupan broj glasova na koje se izvodi postotak i omogućuje da Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli sa 42.160 glasova uđu u Parlament Tahiri navodi da će dodatno prebrojavanje glasova na 1.472 izborna mesta, koje je počelo u sredu, iako možda ne promeni izborni rezultat, doprineti novom odlaganju proglašenja konačnih rezultata, a samim tim i formiranju nove vlade barem do februara.

Prema rečima Tahirija, formiranje vlade bilo je moguće do kraja novembra ili početka decembra da su Samoopredeljenju ostali svi poslanici i da je ostala mogućnost da oni sami sa DSK formiraju vladu.

Upitan da prokomentariše posledice ovakvog sleda događaja na dijalog Prištine i Beograda Tahiri kaže da pregovori neće imati alternativu i da će ih voditi Kurti ako bude premijer.

Dijaloga, kako smatra, neće biti do juna, ako se formiranje kosovske vlade prolongira do februara a Srbija krene na izbore u martu.

Prema njegovim rečima, na celi tok događaja će uticati i predsednički izbori u SAD.

"Evropski i američki čelnici žele i posreduju da se okvirni sporazum iz dialoga potpiše najkasnije do februara, a što će biti nemoguća misija ako Kurti do decembra ne postane premijer", navodi Tahiri, koji ukazuje i na mogućnost da Samoopredeljenje ne prizna izbore ili ne učestvuje u vladi ili prouzrokuje nove izbore.

Samoopredeljenje, kako dodaje, nastoji da pridobije veću podršku i snažniju poziciju u vladi i u vođenju politike shodno svojim naumima i političkom programu i viđenju budućnosti Kosova i odnosa na Balkanu.

"Za sada je sigurno da Kurti ne ulazi u bilo kakvu koaliciju u kojoj neće voditi glavnu reč", ocenio je Tahiri, koji je i bivši direktor za Balkan u kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako dodaje, Kurti govori o reciprocitetu i suspenziji takse i sa Srbijom će razgovarati, ne o Kosovu, već o međudržavnim i međususedskim odnosima, ali je to tehnika, a ne suština dialoga koji teži normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.