10:04

14.11.2019

10:04

14.11.2019

Tanjug

Kandidat za evropskog komesara za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da će se založiti, da se iduće godine uspešno okonča dijalog Beograda i Prištine i što pre otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

”Radiću zajedno sa šefom diplomatije EU Žospeom Borelom na tome da se dijalog Beograda i Prištine završi uspešno u 2020. godini”, poručio je Varhelji.

On je na početku izlaganja pred Spoljnopolitičkim odbor Evropskog parlamenta, poručio da je Zapadni Balkan integralni deo Evrope i da mora imati kredibilnu perspektivu ulaska u EU.

”To je u našem geopolitičkom interesu. Moramo da se fokusiramo na uticaj reformi na terenu tako što ćemo da ih merimo kroz prosperitet, kvalitet života i građanske slobode”, poručio je Varhelji.

Naglasio je da će, ukolio bude izabran za novog komesara, fokus staviti na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija u regionu, ali i na integraciju regiona u ključe EU oblasti i pre ulaska u samo članstvo kao što su zelena i digitalna agenda, ransport i energetika.