14:30

17.11.2019

14:30

17.11.2019

Marija Perić, RTK2

Nakon što je predsednik Udruženja ratnih veterana obelodanio da su pojedinim bivšim pripadnicima OVK oduzeti pasoši, navodeći da će uslediti hapšenja, advokat Arianit Koci iz Haga za RTK2 navodi da nema pravnih razloga za skorija hapšenja. Iako je, kako navodi, odluka o prvim optužnicama na Specijalnom sudu, on veruje da do toga neće proteći mnogo vremena.

Pozive Specijalog suda u različitim svojstvima do sada je dobilo više od 250 osoba, a zbog učestalih poziva poslednjih dana, u medijima se, kao period podizanja prvih optužnica sve češće pominje kraj ovog meseca. Ovakve navode dodatno je podgrejala izjava predsednika Uduruženja ratnih veterana da su nekim od bivših pripadnika OVK oduzeti pasoši.

,,Pojedincima su oduzeti pasoši i nije im dozvoljeno da putuju u inostranstvo. Zbog toga, verujemo, da će prve optužnice biti podignute krajem ovog meseca ili u decembru’’, kaže Hisni Gucati.

Međutim, jedan od advokata akreditovanih pred Specijalnim sudom Arianit Koci u izjavi za RTK 2 iz Haga kaže da nema pravnih razloga za hapšenja.  

,,Ja nemam informaciju da će neko biti uhapšen, a ne postoji ni pravni razlog da bilo ko bude uhapšen. Svi kojima je poziv upućen su se odazvali pozivu’’.

Kada je reč o prvim optužnicama advokat Arianit Koci kaže.

,,Tužilaštvo ima punu diskreciju i kada sve bude spremno, uslediće prve optužnice. Lično mislim da neće proteći puno vremena do toga’’.     

Oni koji budu među optuženima mogu računati na pravnu pomoć zahvaljujući sredstvima od 1,5 miliona evra iz budžeta za odbranu oputuženih. Ovim fondom rukovodi Kancelarija za pravnu zaštitu potencijalno optuženih pred Specijalizovanim većima, koja je, inače, pod istragom zbog navoda o mogućem ometanju pravde, uključujući navodno kršenje Krivičnog zakonika Kosova - opstrukcijom dokaza, zvaničnih postupaka i zastrašivanjima u toku postupka.