15:18

17.11.2019

15:18

17.11.2019

KoSSev

Kosovski Albanac juče je policiji prijavio slučaj krađe uz navode da je osumnjičeno lice njega i njegovog sina prinuđivalo da izvrše teroristički napad na manastir Dečani, stoji u inicijalnom internom izveštaju Kosovske policije. „Priča o napadu na manastir Dečani je lažna i netačna“, u pisanom odgovoru za KoSSev naveo je portparol Kosovske policije, Daut Hodža. Kako je objasnio, podnosilac žalbe je koristio ove navode kako bi zavarao službe bezbednosti. 

U inicijalnom izveštaju Kosovske policije, takozvanom „Flesh report-u“ (inicijalni interni izveštaj policije prim.red) u koji je KoSSev imao uvid, je navedeno da su juče oko 18 časova dvojica Albanaca, otac i sin, (H.H. i J.H) prijavili slučaj pljačke i prinude. Kako je navedeno, osumnjičeni Albanac, A.Y (1981) koji je kasnije uhapšen, oteo im je ručnu torbu i mobilni telefon prinuđujući ih da izvrše teroristički napad na manastir Visoki Dečani.

Međutim u naknadnom pojašnjenju Hodža je naveo da su o slučaju obaveštene nadležne jedinice i da je nakon neophodnih radnji identifikovan osumnjičeni, nakon čega ga je uhapsila Kosovska Policija.

„Podaci o napadu na manastir bili su provereni i netačni“, istakao je.

Kako je naveo, podnosilac žalbe navodno je koristio priču vezanu za prošlost osumnjičenog da bi zavarao službe bezbednosti.

Osumnjičenom je određeno 48 časovno zadržavanje zbog sumnje da je počinio krivično delo razbojništva i prisile, kao i upućivanje na dalji postupak.