15:05

19.11.2019

15:05

19.11.2019

Marko Zakić, RTK2

Međunarodne snage KFOR-a dobile su novog komandanta. U narednih godinu dana na čelu ove misije biće italijanski general-major Mikele Risi. Primopredaji dužnosti prisustvovao je NATO admiral Džejms Fogo, predsednik Kosova Hašim Tači, premijer u ostavci Ramuš Haradinaj, ministarka odbrane Italije Elizabeta Trenta  i drugi predstavnici diplomatskog kora i kosovskih institucija i organizacija.

KFOR nastavlja misiju u službi građana Kosova na osnovu rezolucije Ujedninjenih nacija 1244 i ostaće nepristrasna i sposobna sila u osiguravanju bezbednosti”, rekao je doskorašnji komandant Lorenco D’Adario.

“Kao vojna organizacija, KFOR je prepoznat kao verodostojna, nepristrasna i sposobna sila u očuvanju bezbednosti. Takođe smo doprineli našim vojno-vojnim angažmanom, važnom aktivnošću kaja minimizira nesporazume i omogućava stvaranje političkog prostora za stabilno rešenje”, rekao je D’Adario.

Komandant savezničkih NATO snaga u Napulju admiral Džejms Fogo je pohvalio rezultate general - majora D’Adarija i dodao da je Kosovo sada bezbednija i stabilnija sredina.

“General-major D’Adario je brilijantno rukovodio snagama od 3.500 vojnika iz 28 zemalja. On je bio most između KFOR-a, kosovskih institucija, vlasti u Beogradu i svih zajednica. KFOR će i dalje s ponosom predstavljati NATO i nastaviće da podržava mir i bezbednost za sve ljude na Kosovu”, dodao je admiral Fogo.

Ovo je 24-ta rotacija komandanata KFOR-a. Od 2013. godine, ovu misiju su predvodili isključivo Italijani. General-major Risi je prethodno bio jedan od komandanata NATO misije u Avganistanu.

"Najpre ću obavestiti svoje rukovodstvo o putu koji je na izuzetan način utabao moj prethodnik i stari prijatelj general-major Lorenco D’Adario. Moj moto je “Trajna stabilnost”, kako na Kosovu, tako i u regionu Zapadnog Balkana. Zahvaljujem se ministru odbrane i šefu odbrane Italije na poverenju koje su mi ukazali imenovanjem na ovu poziciju”, kazao je komandant Risi.

Primopredaji dužnosti prisustvovao je i predsednik Kosova Hašim Tači koji je bivšem komandantu KFOR-a dodelio “predsedničku vojnu medalju”.

“Naši zajednički uspesi čine KFOR sve manje potrebnim. Konstantno smanjenje KFOR-ovih trupa na Kosovu je najbolji pokazatelj uspeha koji su postigli vojnici u rukovodstvo KFOR-a. Ovi uspesi su postignuti i zahvaljujući bliskoj saradnji sa domaćim bezbednosnim mehanizmima“, rekao je predsednik Tači.

Nakon primopredaje dužnosti, admiral Džejms Fogo i novi kamandant KFOR-a  Mikele Risi održali su konferenciju za medije, na naše pitanje da li NATO misija planira smanjenje broja svojih pripadnika na Kosovu, admiral Fogo je odgovorio da to nije u planu.