16:30

20.11.2019

16:30

20.11.2019

Marko Zakić, RTK2

Dok Centralna izborna komisija ponovo prebrojava glasove sa 1.428 biračkih mesta, a stranke koje su osvojile najviše glasova Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova tvrde da nema zastoja u pregovorima o formiranju nove Vlade Kosova, u javnosti se ipak govori o mogućnosti održavanja novih izbora.

Građani ne zaslužuju da ponovo izađu na birališta, jer su 6. oktobra već iskazali svoju volju, ali je proces brojanja glasava pokvario opšti utisak uspešnih izbora, smatra politikolog Aljbinot Maljoku.

“Ne bih preporučio da se opet ide na nove izbore, građani su izašli i rekli svoje, trebalo bi da i politički činioci poštuju volju građana. Nijednoj političkoj stranci ne odgovara da se ponovo ide na izbore, i u ovom trenutku ne vidim tu opciju, priča se o tome, ali ja ne vidim nikakvu šansu ili potrebu da se opet ide na izbore, jer imamo pobednike, novu poziciju i novu opoziciju“, rekao je Maljoku u Jutarnjem programu RTK2.

Izbrna reforma na Kosovu bi umnogome olakšala rad Centralne izborne komisije, dok bi Civilni sektor pomogao u njenom sprovođenju, smatraju iz NVO Aktiv. Od rezultata glasova koji se ponovo broje zavisi formiranje buduće vlade, u suprotnom može uslediti “nestabilni period na Kosovu“, smatra Boban Simić.

“Nije više pitanje da li će doći do formiranja vlade ili nekih novih izbora, već da li će doći do nekog nestabilnog perioda koji će uslediti nakon toga. Mandatar će teško moći da formira većinu u skupštini, mene više brine ta neka nestabilnost koja dolazi u slučaju da se organizuju novi izbori“, kazao je za RTK2 šef kancelarije NVO “Aktiv“ u Prištini Boban Simić.

U toku je proces ponovnog prebrojavanja glasova i do sada su prebrojani glasovi sa oko 60 odsto biračkih mesta. Odluku o ponovnom prebrojavanju 1.428 biračkih mesta doneo Izborni panel za žalbe i predstavke, koji je istovremeno odlučio da se odbace glasovi koji su stigli poštom iz Srbije.