14:15

28.11.2019

14:15

28.11.2019

Maja Denić, RTK2

Nakon potvrđivanja konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, održanih 6. oktobra, trebaalo bi da usledi formiranje vlade. Za razliku od građana, čija su mišljenja podeljena, poznavaoci političkih prilika smatraju da se na formiranje novog saziva Vlade Kosova neće dugo čekati.

Od održavanja vanrednih palamentarnih izbora na Kosovu, do verifikovanja konačnih izbornih rezultata prošlo je skoro dva meseca. Konačni rezultati su pokazali da su prvo i drugo mesto zadržali Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, dok je Koalicija Fatmira Ljimaja ponovnim prebrojavanjem glasova prešla cenzus. Očekivanja građana od buduće Vlade Kosova su različita.

‘’Verujem da će biti bolje sa novom Vladom Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem, za koga verujem da će ispuniti želje naroda i da će omogućiti bolji život građanima Kosova’’.

‘’Ne očekujem ništa bolje od nove Vlade Kosova, biće isto kao što je bilo’’.

‘’Očekujem nešto malo bolje, neki napredak’’.

‘’Ništa ne očekujem - ista meta, isto odstojanje’’, rekli su građani Kosova.

Svi rokovi za formiranje buduće Vlade Kosova su pomereni neopravdano i nepotrebno, smatra profesor Ustavnog prava Riza Smaka, navodeći da se njeno formiranje očekuje za dve nedelje.

’’Tu je u pitanju korupcija Centalne izborne komisije, gospođe Dake sa kompanijom, sve su činili da bi prolongirali konstituisanje Vlade i Skupštine. To je velika mana te institucije koja ima ustavno - pravni status i odgovorna je da zakonito organizuje i spovodi glasanje. Ako se više puta ponavlja prebrojavanje, to onda nije organizovano kako valja , ako nije, onda sledi ostavka i razrešenje. Uzimajući sve ovo u obzir, ne dajem sebi za pravo da kažem kada, ali jedna od predpostavki je da ne bi trebalo da bude nikakvog razloga da Vlada ne bude formirana za dve nedelje. Sada je Kosovo bez vlade, ima puno stvari koje sadašnja vlada nije uradila kako valja ili potpuno, tako da postoji nužna potreba za formiranje vlade, u cilju sprovođenja zakona. Gospodin Kurti je nosilac liste koja je izvojevala pobedu na izborima, on je prvo ovlašćeno lice da predloži sastav vlade, radili su dosta s Demokratskim savezom Kosova oko usklađivanja programa, i koliko sam upućen, nemaju spornih pitanja. Izgledi su da je već sastavljena struktura buduće vlade’’, rekao je profesor Ustavnog prava Riza Smaka.

I analitičar Živorad Lazić očekuje da će Vlada Kosova biti formirana u što kraćem roku.

’’Očekujem da će u skorije vreme doći do formiranja Vlade Kosova zato što je proces prebrojavanja glasova, celokupni cirkus koji se dešava oko prebrojavanja glasova i trovanja, sve su to bile cirkuske predstava koje smo svi mi imali prilike da  pratimo i pošto su sada sve te njihove predstave prošle, nadam se da će zaista doći do formiranja vlade i da će ona početi nešto da radi. Očekujem da će vladajuća koalicija, odnosno Samoopredeljenje, imati vodeću ulogu u vladi i da će oni biti  nosioci svih aktivnosti u Vladi Kosova i da će verovatno to biti nešto bolje, vezano za Srbe na Kosovu’’, istakao je Živorad Lazić, analitičar.

Vanredni parlamentarni izbori su usledili nakon što je tadašnji predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj podneo ostavku na tu funkciju pošto je pozvan da se u svojstvu osumnjičenog pojavi pred sudom u Hagu. Velikom većinom glasova skupština je raspuštena 22. avgusta.