12:57

03.12.2019

12:57

03.12.2019

RTK

Predsednik Kosova, Hašim Tači, u Briselu prisustvuje godišnjoj konferenciji o Zapadnom Balkanu. 

Tokom panela o odnosima Zapadnog Balkana i Evropske unije, Tači je izjavio da su Kosovo i region na političkom i istorijskom raskršću.

On je naglasio da je jasna evropska perspektiva ključna za garantovanje dugoročnog mira i stabilnosti u regionu i dodao da novo rukovodstvo Evropske unije mora pokazati viziju, hrabrost i liderstvo, pridržavajući obećanja država Zapadnog Balkana i dokazati da je stabilan partner država u regionu.

Odlaganje proširenja Evropske unije, prema Tačijevim rečima, u stvari je poziv na novi nered na Balkanu.

"Strategija za proširenje Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana stvorila je uverenje da EU daje odlučujući zamah Kosovu i zemljama Zapadnog Balkana da se integrišu u evropsku porodicu, ali su nas poslednji događaji u tome demantovali", rekao je on.

Govoreći o evropskoj perspektivi Kosova, Tači je tvrdio da bi liberalizacija viznog režima za Kosovo trebala da se dogodi što pre, jer je Kosovo ispunilo sve kriterijume i kosovski građani su nepravedno izolovani.

Tači je istakao da sporazum između Kosova i Srbije treba da donese priznanje Kosovu i jasnu perspektivu na putu evrointegracija.