18:56

03.12.2019

18:56

03.12.2019

Milan Milićević, RTK2

U toku su završni radovi na izgradnji sigurne kuće u blizini Zubinog Potoka. Objekat su obišli predstavnici Ministarstva Administracije lokalne samouprave, predsednik Opštine Zubin Potok, predstavnici UN-a , KFOR-a, kao i članovi nevladinog sektora.

U Sigurnoj kući ima mesta za 20 odraslih osoba, sa posebno uređenim prostorom za decu. Za prvi objekat ovakvog tipa na Severu Kosova, Opština Zubin Potok je ustupila plac površine 15 ari sa nedovršenim objektom, dok je UNMIK obezbedio 110 000 evra. Ministarka Administracije lokalne samouprave Adrijana Hodžić istakla je koliko je bitno da se o žrtvama nasilja stara profesionalno osoblje.

„Mi ćemo se kao institucija potruditi da zajedno sa ljudima sa centralnog nivoa obezbedimo sve neophodne obuke i licence kako bismo zaista imali profesionalno osoblje koje će osnažiti žrtve nasilja u porodici. Cilj nam je da sigurna kuća bude mirna luka svim ženama, da srede misli, skupe snagu, naprave strategiju i da iz ove kuće izađu snažne i spremne da nastave svoj život“, dodala je Adrijana Hodžić, ministarka Administracije lokalne samouprave.

Koordinator za razvoj UN-a na Kosovu, Ulrika Rikardson je naglasila da je porodično nasilje prisutno širom sveta i da sigurne kuće spasavaju ljudske živote.

“Ovo je prva sigurna kuća na severu Kosova. Izuzetno je važno da imate neko mesto gde možete otići ukoliko se u svojoj kući ne osećate bezbedno. Najgora moguća situacija koja može da vam se dogodi je da dođete kući i da se tamo ne osećate bezbedno. Upravo zbog toga ovakvi objekti imaju svoju svrhu”, dodala je Ulrika Rikardson, koordinator za razvoj UN -a na Kosovu.

Ova sigurna kuća je uređena po ugledu na objekat iste namene u Leskovcu.

“Uzeli smo najbolji primer u okruženju. To je sigurna kuća u Leskovcu, tako da smo napravili jedan dobar tim i danas vidimo rezultate rada tog tima Želeo bih da ova kuća ima što manje stanara”, zaključio je Srđan Vulović predsednik Opštine Zubin Potok.

Predstavnica Nevladine organizacije “Žensko pravo” iznela je poražavajući podatak o žrtvama porodičnog nasilja na Kosovu.

“Negde oko 55 odsto žena je izjavilo da su pretrpele neki vid porodičnog nasilja. S tim što kad se uzmu u obzir ta istraživanja u kojima čak kad su i anonimna žene nisu spremne da to kažu”, rekla je Tijana Simić Lavali iz Nevladine organizacije “Žensko pravo”.

Sigurna kuća na severu Kosova ce, prema najavama, krajem godine biti spremna za prijem prvih stanara. Osim novoizgrađenog objekta na severu, sklonište za žrtve porodičnog nasilja postoji i u opštini Novo Brdo, dok je na Kosovu ukupno sedam sigurnih kuća.