20:10

05.12.2019

20:10

05.12.2019

KoSSev

„Sramotno“, „odvratno“, „besramno“, „ludilo“, „beskrupulozno“, reakcije su najviših zvaničnika Kosova na izjavu Aleksandra Vučića, o „fabrikovanom zločinu u Račku gde je sve falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler i prevarant, Voker“. Vest da je bivši kosovski ministar i aktuelni poslanik u kosovskoj skupštini, Ivan Todosijević – za svoju raniju izjavu o Račku, danas pred kosovskim sudom osuđen na dve godine zatvora, tako je večeras dospela, barem za kosovske medije i društvene mreže, u drugi plan. Reakcije kosovskih zvaničnika takođe su potisnule i prethodne snažne osude Srba upravo povodom današnje presude. 

Mediji su tokom dana informativno javljali o presudi Todosijeviću, upadljivo bez ocena i komentara, što se takođe ponovilo i sa izveštavanjem o hitnoj konferenciji za medije Srpske liste u Severnoj Mitrovici, a posle izricanja presude.

Preneli su informativno upozorenje predsenika SL i aktuelnog gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, da će pozvati sve Srbe da napuste kosovske institucije ukoliko ovakva presuda ostane potvrđena i od strane Apelacionog suda.

Ono što je, međutim, „isprovociralo“ reakcije u Prištini večeras jeste reakcija iz Beograda na ovu presudu – a to je izjava srpskog predsednika Aleksandra Vučića o tome da će „svi članovi Srpske liste ponoviti isto“, kao što je „i on sada ponovio“:

„Fabrikovan zločin u Račku gde je sve falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler i prevarant, Voker“.

Kosovski zvaničnici nezadovoljni Vučićevom izjavom

Haradinaj: „Srbija besramno čuva zločinački mentalitet nasleđen iz Miloševićevog vremena“

Odlazeći kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, poručuje da Srbija „besramno čuva zločinački mentalitet nasleđen iz Miloševićevog vremena“.

Navodi da o „Vučićevoj patološkoj mržnji prema Albancima svedoči i njegova poslednja izjava da je masakr u Račku koji je šokirao čeo svet 1999. – fabrikovan“.

„Žalosno je što Srbija nastavlja da gaji etničku mržnju prema Albancima i negira genocidne zločine, kontaminiraći budućnost i smanjujući šanse za mir i pomirenje u regionu“, navodi u objavi na društvenim mrežama.

Tači: „Mir, pomirenje i pravda ne mogu se graditi na negiranju zločina“

Negativan komentar povodom današnje izjave uputio je i kosovski predsednik, Hašim Tači.

„Vidim da zvaničnici iz Srbije negiraju neke od najgorih zločina nad civilima koji su se dogodili u Evropi, a koje je MKSJ (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju) potvrdio, poput Račka.

„Mir, pomirenje i pravda ne mogu se graditi na negiranju zločina“, dodao je Tači.

Pacoli: „Sramotno i odvratno“

Za odlazećeg ministra spoljnih poslova, Bedžeta Pacolija, izjava predsednika Srbije o Račku je „sramotna i odvratna.

„To je težak zločin protiv čovečnosti od strane srpske policije i vojske. Komandant jedinice koja je izvršila masakr Goran Radosavljević, zaštićen je od strane svog prijatelja“, poručio je Pacoli na Tviteru.

Prethodne reakcije Srba

Sa srpske strane osude presude, pored Vučića i Srpske liste, stižu i sa drugih adresa. Sud u Prištini reciklirao je verbalni delikt iz nedemokratske SFRJ, za KoSSev je ranije jutros rekao advokat Ivana Todosijevića – Nebojša Vlajić.

Verbalni delikt vraća u najmračnije vreme komunističke diktature, ponovio je i vladika Raško-prizrenski Teodosije, uz ocenu da se radi o „drakonskoj“ kazni, te da dvostrukim aršinima nema mesta u pravnom društvu.

„Uz svo poštovanje za sve ratne i posleratne žrtve na Кosovu, neprihvatljivo je da se s jedne strane Srbi drakonski kažnjavaju, dok istovremeno pripadnici bivše OVК koji se summnjiče za brojne zločine protiv nealbanskog, ali i sopstvenog stanovništva, ne samo ostaju nedodirljivi, već se tretiraju kao heroji, uz najteže izraze etničke i verske netrpeljivosti prema srpskom narodu“.

Brojne su reakcije i na nalozima društvenih mreža. Jedna od njih je i ocena organizatora protesta #1od5 miliona u Mitrovici – Marka Jakšića, koji je podsetio na ono što i on takođe vidi kao dvostruki standard, kada je bio jedan od onih koji su podneli krivičnu prijavu protiv brata kosovskog premijera Dauta Haradinaja zbog izjave da na Kosovu neće biti Srba ukoliko njegov brat Ramuš Haradinaj bude izručen Srbiji.