15:33

13.12.2019

15:33

13.12.2019

Bojan Tomić, RTK2

Bezbednost u saobraćaju treba da bude odgovornost svakog učesnika u saobraćaju. Upoređujući podatke koje je policija Kosova izdala za period od početka ove godine do novembra meseca, sa prošlogodišnjim izveštajem u istom periodu, uočili smo da je broj saobraćajnih nezgoda smanjen. Međutim, i policija i stručnjaci za bezbednost u saobraćaju upozoravaju da je neophodan veći oprez svih učesnika u saobraćaju.  

Niske temperature, jutarnja magla, klizav kolovoz, sneg, samo su neki razlozi koji utiču na bezbednost u saobraćaju na svim putevima. Stručnjaci napominju da postoje još mnogi problemi sa kojima se vozači svakodnevno suočavaju.

„Uslovi na putu nisu zadovoljavajući jer nedostaju saobraćajni znakovi i prema tome postoji velika mogućnost da dolazi do saobraćajnih nezgoda. Nadležne institucije treba da imaju na umu da srede situaciju na terenu i dopune saobraćajne znakove tamo gde nedostaju zbog veće sigurnosti u saobraćaju. Što se tiče zime sada smo ušli u nekom periodu gde vozači moraju da imaju veći oprez jer su niske temperature i treba da brzinu prilagode uslovima puta a ne prema tome koliko je predviđeno saobraćajnim znakom“, ističe ekspert za bezbednost u saobraćaju Nolj Dedaj.

Vozači u Gračanici smatratraju da putni pravci na kojima upravljaju svoja vozila nisu dovoljno bezbedni.

„Smatram da putevi uopšte nisu bezbedni, pogotovu ovde na putu Lalje Selo-Gračanica gde su skinuti poklopci sa šahte što povećava veliki rizik za sve koji tu prolaze“.

„Negde jesu, negde nisu, zavisi gde vozite ali smatram da su negde uslovi jako loši. Što se tiče bezbednosti to opet zavisi od svakog vozača pojedinačno kako se ponaša u saobraćaju“, ističu stanovnici Gračanice.

Saobraćajna signalizacija je bitan faktor kada je bezbednost u pitanju. Kako bi bezbednost podigli na viši nivo, važno je i da pešački prelazi budu bolje obeleženi na svim deonicama.

„Većina puteva na teritoriji opštine Gračanica je obeležena i bezbedna. Imamo putni pravac Preoce-Ugljare i Preoce-Lepina koji treba da obeležimo čekamo potpisivanje novog ugovora sa kompanijom koja bi na vreme završila taj deo posla. Veliki problem prestavlja i to što se saobraćajni znaci van naseljenih mesta kradu a to čine osobe koje se bave otkupom i sakupljanjem sirovina. Krađe se uglavnom dešavaju tokom noći“, kaže Vladica Trajković direktor javnih službi u opštini Gračanica.   

Iz Kosovske policije poručuju da su preduzeli određene mere za saobraćaj kako bi tokom zimskog perioda smanjili broj saobraćajnih nesreća.

„Operativni plan predviđa više saobracajne policije i cilj nam je da ovim operativnim planom smanjimo i sprecimo broj saobracajnih nezgoda. Sto se tiče podataka koje mi imamo i evidentiranih statistickih podataka u poredjenju sa januarom-novembar 2019. i januarom- novembrom  2018. godine, broj ljudi koji su izgubili zivot u saobraćaju je opao za 6.36% ali i broj saobracajnih nezgoda sa povredama je opao negde za 5.50% dok je zabeležen mali porast  saobracajnih nezgoda sa materijalnim štetama od 3.50%“, rekao je potparol Kosovske policije Baki Keljani.

Poruka za sve vozače bi svakako bila da voze oprezno, da poštuju saobraćajna pravila, da brzinu vozila prilagode uslovima puta i da svi koji nisu do sada postavili zimske pneumatike to urade u najbržem mogućem roku.