21:08

14.02.2020

21:08

14.02.2020

N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti prvi put su se sreli na okruglom stolu o Zapadnom Balkanu u Minhenu.

Vučić je za RTS rekao da ne može da iznosi detalje sa okruglog stola, dodavši da je bilo „žestoko“.

„Borio sam se za interese Srbije. Bili su prisutni ljudi iz celog sveta, moje je bilo da govorim istinu na nečije potcenjivačke tvrdnje i čini mi se da sam na najbolji način zaštitio Srbiju i srpski narod“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da smatra da je bilo važno da sagleda međualbanske odnose, između Prištine i Tirane, kao i unutarprištinske odnose.

„Strategije se držite, a taktiku ćemo još bolje da spremimo jer mi se čini da sada ih apsolutno dobro poznajem, čak i onog ko je za mene bio nepoznata u toj jednačini, gospodina Kurtija“, rekao je Vučić.

Ističe da bi „mnogo voleo da vidi mogućnost kompromisa“, ali da već šest godina sluša priču kosovskog predsedniaka Hašima Tačija o postizanju sporazuma do kraja godine.

Govoreći o potpisanim izjavama o namerama za uspostavljanje železničke veze i autoputa Beograd-Priština, Vučić je rekao da je važno da Srbija „pokazuje svoju želju ide u tom smeru i da to radi“.

Ocenio je da će to biti od velike koristi ne samo za Srbiju, već i za srpski narod na Kosovu.

„To je od ogromnog ekonomskog značaja za nas. Mi imamo najrazvijeniju ekonomiju i naša ekonomija ide najbrže napred. Imaćemo više uspeha, više novca, veće penzije i plate“, rekao je Vučić.

Govoreći o primedbama na potpisivanje pisma o namerama i dovođenja u vezu sa priznanjem Kosova, Vučić je poručio da ne želi da „bilo koje dete u Srbiji ratuje ponovo“.

Vučić je ocenio da svi očekuju da Kosovo ukine takse, dodavši da kosovska ideja reciprociteta nije naišla na odobravanje Vašingtona.

„Ta igra može da traje koliko hoćete. To nije dobro za nas, ali je mnogo gore za vas. Ja sam im to ponovio nekoliko puta, na različitim panelima“, rekao je Vučić.

On je dodao da veruje da će Evropska unija postaviti specijalnog izaslanika.