16:57

17.02.2020

16:57

17.02.2020

Kim, Telegrafi

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednica Skupštine Vjosa Osmani prisustvovali su ceremoniji Kosovskih bezbednosnih snaga povodom 12. godišnjice proglašenja nezavisnosti u kasarni "Adem Jašari".

Kurti je tokom današnjeg govora ponovio potrebu služenja vojnog roka, rekavši da je Kosovo bez vojske i odbrane slabo i da pripadnici BSK treba da budu ponosni na posao koji obavljaju.

"Vojnu službu ćemo učiniti obaveznom. Vojnu službu ne činimo obaveznom jer imamo ambicije prema osvajanjima, naprotiv, mi smo miroljubiv i slobodouman narod, a slobodni želimo da budemo u stanju da odbranimo Kosovo“, rekao je Kurti.

Zahvalio se vojnicima BSK za pomoć koju su pružili Albaniji nakon zemljotresa koji je pogodio tu zemlju i naglasio da je članstvo u NATO prioritet i da će raditi u tom pravcu.

Prvoj ceremoniji prisustvovali su američki i nemački ambasadori Filip Kosnet i Kristijan Helt, kao i njihova hrvatska koleginica Danijela Barišić.

U sedištu KBS-a današ će se održati još jedna ceremonija, i to za predsednika Kosova Hašima Tačija. Iako je prvobitno bila najavljena za 16 sati, iz Predsedništva je u međuvremenu stiglo obaveštenje da je ona pomerena za 17h.

Nakon druge ceremonije u KBS-u, kosovski predsednik Hašim Tači prirediće svečani prijem u Katedrali Majke Tereze povodom godišnjice jednostrane kosovske nezavisnosti.