20:58

18.02.2020

20:58

18.02.2020

KoSSev

Programom nove vlade na Kosovu zacrtano je da „teritorijalni integritet Kosova ne sme biti ugrožen“, međutim, razlike u stavovima po pitanju granica između koalicije SP-DSK i kosovskog predsednika, Hašima Tačija i dalje postoje, tvrdi predsednica parlamenta, Vjosa Osmani.

Predsednica skupštine na Kosovu, Vjosa Osmani, sastala se juče sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem.

Sastanak je nakon današnje sednice predsedništva definisala kao „državnu agendu“, te poručila da između njih još uvek postoje razlike u stavovima povodom nekih pitanja, kao što je pitanje granica, prenosi KTV.

„Imajte u vidu da je to bila državna agenda, nijedna organizacija juče nije bila privatna. Naše razlike sa predsednikom su bile za određena pitanja kao što je pitanje granica i te razlike još uvek stoje“.

Ideja promene granica ili razgraničenja sa Albancima u javnosti se pripisuje kosovskom, odnosno srpskom predsedniku. Tači je u prošlosti u više navrata izjavljivao da je za "malu korekciju granica“, poručivši da je ona "prihvatljiva kao cena za konačni mirovni sporazum“.

Vučić je u svojim obraćanjima, sa druge strane, preferirao termin "razgraničenje“, a poslednji put o njemu je govorio tokom sinoćnog gostovanja u Ćirilici na TV Happy.

"Jedna velika i moćna evropska zemlja zatražila je od Prištine da uvede takse, s ciljem da se Srbija navede na izlazak iz dijaloga, koji je u tom momentu išao ka kompromisnom rešenju da Srbija dobije Sever Kosova i Kosovsko Pomoravlje“, kazao je sinoć Aleksandar Vučić, po prvi put u plan o razgraničenju uključivši i Kosovsko Pomoravlje.

Za ovakav dogovor Srba i Albanaca kaže da bi doneo "100 godina mira i mogućnosti, sigurnosti i budućnost za našu decu, sto godina života“.

Novi kosovski premijer, Aljbin Kurti, na nedavnoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu, kako su preneli kosovski mediji, upozorio je kosovskog i srpskog predsednika "da se drže podalje od mapa“.

Osmani o zameni taksi reciprocitetom

Predsednica parlamenta, Vjosa Osmani, najavila je danas ujedno da će vladajuća koalicija u roku od nekoliko dana precizno definisati pitanje zamene taksi prema Srbiji merom reciprociteta.

Kako prenosi prištinska Koha, Osmani nije detaljnije govorila o ovom pitanju.

Osmani je tokom današnjeg obraćanja medijima govorila o viznoj liberalizaciji, rekavši da se "Kosovo mora ujediniti u spoljnoj politici, a posebno kada je liberalizacija u pitanju“.

Međutim, navodi da sada sve zavisi od Evropske unije.