20:41

19.02.2020

20:41

19.02.2020

Koha, KoSSev

Osnovni sud u Gnjilanu osudio je gradonačelnika Novog Brda, Svetislava Ivanovića, novčanom kaznom u iznosu od 3.000 evra zbog zloupotrebe službenog položaja, prenosi Koha.

U presudi se navodi da je Ivanović u svojstvu gradonačelnika opštine Novo Brdo 15. novembra 2017, sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi za lovačko udruženje „Kaljaja“ u ovoj opštini, prekoračio svoje dužnosti i ovlašćenja i povredio prava lovačkog udruženja „Vuk“.

Gradonačelnik je za 2017/18 dao na korišćenje i upravljanje celokupnu teritoriju ove opštine udruženju „Kaljaja„, omogućivši im sticanje materijalne dobiti u iznosu od 11.260 evra, navodi se u presudi, prenosi Koha.

Osim toga, Ivanović je protivpravno dodelio ovom udruženju kancelariju u objektu opštine Novo Brdo čime je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 960 evra.

Ovim radnjama okrivljeni je počinio krivično delo „zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja“, zaključuje se u presudi suda.

Sudsko veće prvenstveno je nakon razmatranja svih spisa predmeta i saslušanja svedoka donelo osuđujuću presudu, izričući mu kaznu od 150 dana zatvora, međutim, nakon objave presude, po zahtevu stranke kazna zatvora zamenjena je novčanom kaznom u iznosu od 3.000 evra, prenosi prištinska Koha.

Odeljenje za teška krivična dela Osnovnog tužilaštva u Gnjilanu, podiglo je optužnicu protiv Ivanovića još decembra 2018. godine.

“Zbog lovačkog udruženja sam bio kod tužioca a za ovo ostalo ne znam o čemu se tu radi. Mi imamo jedno lovačko udruženje a još jedno hoće na silu da se ubaci. Lovačka udruženja imaju nešto međusobno pa hoće tu da uvuku i opštinu“, kazao je nakon podizanja optužnice Ivanović za RTV Kim.

Kako je još ranije prenela prištinska Koha, marta 2017. godine, predsednik opštine Novo Brdo kažnjen je od Osnovnog suda u Gnjilanu novčanom kaznom u iznosu od četiri hiljade 500 evra za dva krivična dela: zloupotreba službenog položaja i konflikt interesa.