20:10

25.02.2020

20:10

25.02.2020

RTK

Predsednik Kosova, Hashim Tači, sastao se sa rukovodiocima dva najznačajnija nezavisna istraživačka centra "think tank" u Vašingtonu sa kojima je razgovarao o potrebi očuvanja vodeće uloge SAD u procesima na Kosovu i regionu Zapadnog Balkana.

Na prvom sastanku sa Džejmsom Karafanom, (James Carafano) potpredsednikom fondacije “The Heritage Foundation”, Tači je rekao da Kosovo teži ka članstvu u NATO i EU.

"Članstvo Kosova u NATO i EU znači manje antizapadne ideologije na celom zapadnom Balkanu", rekao je Tači i dodao da za napredovanje, Kosovo radi na postizanju mirovnog sporazuma sa Srbijom kako bi se oslobodilo prošlosti i krenulo napred.

Tokom sastanka sa Džejnom Harmanom u Vilson centru, (“The Wilson Center”), Tači je rekao da Kosovo ima sreću što uživa dvostranačku podršku u Vašingtonu.

"U podršci Kosovu u Vašingtonu, ne postoje razlike između dve partije, važno je da Sjedinjene Američke Države guraju napred proces konsolidacije Zapadnog Balkana", rekao je Tači.

Na oba sastanka, Tači je rekao da je priča Kosova zajednička priča Kosova i Sjedinjenih Američkih Država i dodao da je ovoj priči potrebno poslednje poglavlje, što je konačni mirovni sporazum sa Srbijom i integracija u NATO i EU.

Tači je rekao da je nastao novi zamah direktnim angažovanjem američkog predsednika Donalda Trampa i specijalnog izaslanika ambasadora Grenela, i pozvao da se podrži i iskoristi novi momentum da bi se obezbedio mir, stabilnost i razvoj na Kosovu i na celom Balkanu.