15:03

26.02.2020

15:03

26.02.2020

RTK

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, će se sastati sutra sa komandantom KFOR-a Mikelom Risijem nakon što je informisao predsednicu Skupštine Vjosu Osmani o "tajnom" sporazumu bivšeg premijera i aktulenog predsednika Hašima Tačija.

Kurti je u zvaničnom pismu obavestio predsednicu skupštine Vjosu Osmani o "mogućim ustavnim posledicama razmene pisama 19. aprila 2013. godine između tadašnjeg premijera Hašima Tačija i tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena", prenosi EO.

U Kurtijevom pismu Osmani se navodi da je "Ovim sporazumom premijer Tači u ime Republike Kosova preneo KFOR-u apsolutno pravo veta na sve buduće misije KFOR-a na severu Kosovu u neograničenom vremenskom periodu".

Kurti je takođe rekao da je po prijemu dužnosti premijera "tražio od osoblja kancelarije premijera, da bez odlaganja analiziraju sadržaj ovog tajnog sporazuma, kao i njegove ustavne posledice, odnosno u vezi sa ustavnim zahtevima propisanim članom 20 [prenosu suvereniteta], član 18 [ratifikacija međunarodnih sporazuma], člana 91 [razrešenje predsednika]".

"Ne planiram da šaljem KBS na sever Kosova"

Kurti je održao konferenciju za novinaremedije na kojoj je rekao da "nakon obznanjivanja tajnog sporazuma Tačija sa zvaničnicima NATO-a ne planira da šalje pripadnike KBS-a na sever Kosova", ali da traži pojašnjenje pisama razmenjenih 2013. godine.

Dodao je da želi da održava dobre odnose sa NATO-om i Kforom.

"Nije da ćemo preduzeti korake, želimo dobre odnose sa NATO-om i Kforom, ali želimo da građanima jasno stavimo do znanja da to nije sporazum, ali je i na poslanicima da preduzmu takve korake. Moja je obaveza da obavestim predsednika parlamenta, šefa države i glavnog državnog tužioca", rekao je Kurti.