17:16

26.02.2020

17:16

26.02.2020

Tatjana Slavić, RTK2

Predsednica Specijalizovanih veća odredila je sudiju za prethodni postupak. Njegov zadatak je da sagleda ponuđene dokaze tužilaštva u dostavljenim optužnicama, čiji će sadržaj ostati poverljiv dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak. Advokati sa kojima smo razgovarali saglasni su da je rano govoriti o imenima optuženih. Objašnjavaju da se početak suđenja očekuje nakon potvrđivanja prvih optužnica, za šta je, prema slovu zakona, sudiji za prethodni postupak na raspolaganju šest meseci.

"Sadržaj optužnica je poverljiv u ovom momentu, a znamo da je do sada ispitano preko dvesta svedoka, a pozvano je preko 300 osoba, većina njih su svedoci. Tužilaštvo privodi kraju proceduru i posle šest meseci će biti potvrđene optužnice i onda bi suđenja trebalo da počnu. Sud i tužilaštvo će biti u kontaktu i dok optužnice ne budu potvrđene, mi nećemo biti pozvani a optuženi neće znati da su optuženi", rekao je Arian Koci, advokat.

Nebojša Vlajić, takođe advokat, kaže da je to važna činjenica.

"To što je tužilaštvo specijalnog veća Kosova u Hagu zatražilo imenovanje za prethodni postupak  je važna činjenica, jer govori da su optužnice konačno spremne i da iste treba da budu podignute. Te optužnice mora neko da primi i to je upravo taj sudija za prethodni postupak. Mnogi od njih su pozvani kao okrivljeni, ali i kao svedoci i njhov status još nije poznat", smatra Vlajić.

"Mi znamo da su podnete dve optužnice, međutim još nemamo imena okrivljenih i sudija za prethodni postupak ima pravo da potvrdi te optužnice. Ukoliko optužnice budu potvrđene onda se ide na suđenje za par nedelja, ukoliko optužnice ne budu potvrđene, onda tužilaštvo ima pravo da podnese nove dokaze, odnosno novu optužnicu. Ja mislim da treba da sačekamo par nedelja i dobićemo odgovor  od specijalnog suda, ime prvog okrivljenog, optuženog, s obzirom da za sada, po zakonu, imena ne mogu biti javna", rekao je advokat.

Tužilaštvo je do sada ispitalo  nekoliko stotina bivših pripadnika OVK, među kojima su nekiu najavili da se neće odazvati pozivu ovog suda.

Direktor Fonda za humanitarno pravo Bekim Bljakaj kaže:

"Mi ne znamo koliko njih je  pozvano u svojstvu osumnjičenih, a koliko u svojstvu svedoka. Juče je jedna osoba koja je medijima rekla da je  pozvana u svojstvu optuženog, istakla da neće sarađivati, odnosno da se neće predate specijalizovanom veću".

Profesor ustavnog prava Riza Smaka smatra da bez obzira na nacionalnost, svi  koji su podobni za krivično gonjenje, moraju biti ispitani.

"Bez toga nema pravde, reda. Optužnice su stroga tajna specijalnog tužilačkog i sudskog veća sve dok se ne određena osoba ne pozove na saslušanje", navodi smaka.

Specijalizovano tužilaštvo je osnovano radi sprovođenja istraga i krivičnog gonjenja lica u vezi s krivičnim delima navedenim u Izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz januara 2011. godine. Baviće se zločinima koji su navodno počinjeni između 1. januara 1998. i 31. decembra 1999. na Kosovu, a koji uključuju ubistva, otmice, ilegalna privođenja i seksualno nasilje.