18:32

26.02.2020

18:32

26.02.2020

KoSSev

Nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio pokretanje procedure za smenu kosovskog predsednika Hašima Tačija, dostavljajući dopis o nalazima njegovog pravnog tima u vezi sa, kako su predstavili javnosti, tajnim sporazumom koji je Tači potpisao 2013., sa tadašnjim šefom NATO-a, a u kojem stoji da NATO ima apsolutno pravo veta nad odlukom da li će dopustiti dolazak KBS trupa na Sever ili ne, stižu prve reakcije.

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponavlja stare izjave: da KBS ima mandat na celoj teritoriji Kosova bez ikakvih ograničenja.

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj napisao je u postu na Fejsbuku da KBS ima mandat na celom Кosovu bez ikakvih ograničenja. On je objavio pismo koje je uputio  generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, u januaru 2019. godine.

„Posle maratonskog rada obezbeđenja podrške SAD i ključnih partnera u NATO-u, kao i pripreme i slanja 3 zakona o transformaciji KBS u vojsku, za glasanje u Skupštini Кosova, 9. januara 2019. takođe sam napisao ovo pismo sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem priznajem istorijski mandat transformacije KBS kao multietničke i profesionalne snage u vojsku Кosova, zahvaljujući na saradnji 20-godišnje misije u obezbeđivanju mira i sigurnosti na Кosovu“, napisao je Haradinaj u svom postu na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, pismo Stoltenbergu je poništilo Tačijev sporazum sa КFOR-om.

„Svrha pisma je bila da se objavi da su nakon izglasavanja zakona u Skupštini ukinute teritorijalne restrikcije na pismo bivšeg premijera Tačija 2013. godine i pozivam NATO da potpiše novi protokol o operativnoj saradnji preko КFOR-a, vremena bez teritorijalnih ograničenja“, navodi se u Haradinajevoj poruci.

Haradinaj i danas ponavlja da „KBS ima mandat na celoj teritoriji Кosova, bez ikakvih ograničenja“.

S druge strane, oglasio se i NATO. U odgovoru za Gazeta Express neimenovani zvaničnik takođe potvrđuje da Кosovske bezbednosne snage moraju da obaveštavaju i dobiju prethodnu saglasnost komandanta КFOR-a za bilo koji potez na Severu Кosova.

„Svaki potez KBS na severu Кosova zahteva prethodno obaveštenje i saglasnost komandanta КFOR-a“, rekao je NATO zvaničnik.

U odgovoru se dalje precizira 20-godišnji doprinos NATO-a stabilnosti regiona zapadnog Balkana i navodi se da NATO misija ostaje nepromenjena u potpunosti u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Veselji kritikuje Kurtija da podriva saradnju sa NATO

I lider Demokratske stranke Кosova Кadri Veselji odmah je reagovao. Za njega je „uznemirujuća  činjenica“ da po prvi put jedan permijer Kosova kvalifikuje sporazum sa NATO-om u suprotnosti sa interesima Kosova.

„Tokom našeg oslobodilačkog rata, sam sam bio svedok dela ove Alijanse, vođene od strane Sjedinjenih Američkih Država, zajedno sa nama, u interesu Kosova, oslobađanja naše zemlje i povratka stotine hiljada građana Kosova njihovim kućama,“ piše između ostalog u postu Kadrija Veseljija.