19:03

26.02.2020

19:03

26.02.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Prema zvaničnim podacima Ministarstava za javno zdravlje na Kosovu ali i u Srbiji, nema zaraženih novim koronavirusom. Iako su kod trojice pacijenata, koji su podvrgnuti testiranju na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničko – bolničkog centra u Prištini, rezultati bili negativni, danas su primljena još tri pacijenta, čiji rezultati se čekaju. Lekari poručuju da nema mesta panici.

Na Kosovu nema pacijenata zaraženih koronavirusom, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Kosova dostavljenom RTK2. Ministarstvo zdravlja Kosova je u saradnji sa ostalim nadležnim institucijama osnovalo Komitet za vanredne situacije koji će postupati u skladu sa situacijom.

"Institut za javno zdravlje poziva na mere predostrožnosti: Izbegavanje kontakta sa ljudima koji imaju akutne probleme  disajnih puteva, izbegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja, često pranje ruku, posebno nakon boravka u istoj prostoriji sa obelelima, pranje ruku pre spremanja jela i nakon upotrebe toaleta, izbegavanje boravka u javnim toaletima, dodirivanje lica Ili nosa, pokrivanje usta maramicom tokom kijanja. Ukoliko imate temperaturu izbegavajte putovanje, konzumirajte  više čajeva i  limuna. Starije osobe i hronični bolesnici treba da koriste maske u javnom prevozu", navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje u Prištini.

Na aerodromu u Prištini pojačane su kontrole putnika koji dolaze iz  zemalja u  kojima ima registrovanih slučajeva koronavirusa.

"Mi pratimo situaciju sa Ministarstvom za javno zdravlje. Imamo i karantin u slučaju da sumnjamo da je neki putnik bolestan, nakon čega ćemo obavestiti Institut za javno zdravlje koji će preduzeti potrebne mere. Imamo dva leta nedeljno ka Italiji koja je pogođena koronavirusom. Doktor i medicinsko osoblje su ovde 24 časa, a imamo i digitalni termometar", rekla je portparol aerodroma u Prištini Valentina Gara.

Simptomi koronavirusa su slični simptomima ostalih respiratornih infekcija, a prenosi sa čoveka na čoveka.

"Prema podacima koje svakodnevno dobijamo iz Ministarstva zdravlja Republike Srbije i epidemiološke službe 'Batuta', na našoj teritoriji još uvek nema registrovanih slučajeva koronavirusa, imamo nekoliko registrovanih slučajeva u Hrvatskoj, epicentar na evropskom kontinetu i dalje je Italija, gde ima i smrtnih slučajeva. Ukoliko se potvrde slučajevi, mi smo spremni da takve pacijente prihvatimo, zbrinemo i pružimo svu adekvatnu pomoć i lečenje takvih pacijenata“, rekao je infektolog dr Boban Stolić.

Pojedini građani Kosova na  javnim mestima koriste maske, do kojih je sada gotovo nemoguće doći. U apotekama u Gračanici i Prištini sve zalihe su rasprodate još pre nedelju dana.

"Od ponedeljka nemamo maske,  potražnja je  velika. Ljudi koji traže ove maske navode da je njihova cena naglo porasla, do 25 evra za pakovanje, ali mi ih trenutno nemamo. Kod nas je maska 10 centi, nismo menjali cenu. Maske dobijamo iz Turske", kaže apotekar Vjolca Sertoli.

Lekari savetuju građanima da izbegavaju putovanja u zemlje u kojima je potvrđeno prisustvo Kovida 19.

"Ukoliko građani osete neke simptome, a znaju da su boravili u zemljama gde ima zabeleženih slučajeva koronavirusa, treba se javiti svakako najbližoj zdravstvenoj ustanovi kako bi se odbacila sumnja na postojanje koronavirusa", poručio je infektolog  dr Boban Stolić.

Situacija u Evropi još uvek nije alarmantna pa nema mesta panici, poručuju stručnjaci.