14:43

28.02.2020

14:43

28.02.2020

RTK

Predsednik Kosova Hašim Tači je preneo poruke koje je dobio na sastancima u Sjedinjenim Američkim Državama, rekavši da je jasan zahtev glavnih partnera Kosova da se ukine taksa.

On je rekao da je zadržavanje takse ozbiljna smetnja i onemogućava stratešku saradnju i nove američke investicije na Kosovu.

"Tvrdoglavost, nedostatak akcije i mudrih odluka produbilo je izolaciju Kosova i znatno naštetilo našem specijalnom odnosu sa SAD. Zadržavanje takse na snazi je ozbiljna smetnja i onemogućava stratešku saradnju i nove američke investicije na Kosovu. Stoga je potreba za hitno donošenje odgovarajućih odluka bio glavni zahtev i poruka na sastanku sa državnim sekretarom Pompeom i savetnikom za nacionalnu bezbednost O'Brajanom", kazao je Tači.

"Moj jasan zahtev kao predsednika, za vladu, politički spektar, a pre svega za građane Kosova, je da se bez odlaganja donesu potrebne strateške odluke koje će okončati izolaciju, otvoriti put dijalogu sa Srbijom za postizanje konačnog sporazuma i ojačaju večno prijateljstvo i stratešku saradnju sa SAD. Eventulano oklevanje da se donesu brze, mudre, potpune a ne delimične odluke je nepotrebno jer su ove odluke jedini način da ostvarimo naše državne i strateške ciljeve", dodao je Tači.