17:33

05.03.2020

17:33

05.03.2020

Maja Denić, RTK2

U selo Klobukar, u novobrdskoj opštini, prvi povratnici su stigli 2009. godine, sa željom da tu i ostanu. Međutim, nedugo zatim meštani su odlazili iz njega jer, kažu, nije bilo uslova za održiv povratak. Ni oni najuporniji više ne veruju da će život nastaviti u  mahali Ćeranovica.

U Klobukaru, selu podeljenom na deset mahala, nekada je bilo 86 domaćinstava, a danas su, po svemu sudeći, ostala samo lepa sećanja na te dane. I povratnici iz mahale Ćeranovica, koji su bili duboko ubeđeni da će život u njoj nastaviti tamo gde su stali, shvatili su da su bili u zabludi. Domovi su ponovo opusteli, što je išlo na ruku pljačkašima koji su pre par dana obili i kuću Sretena Stoiljkovića.

“Pozvao me komšija i rekao mi je da je otvoren prozor na kući. Ja sam imao preglede, nisam bio tu, čim sam završio došao sam i video da su odneli bojler, čak i vc šolju, lavabo, resiver od televizora. Četvrti put se dešava ovako nešto. Policija  dođe, obavi uviđaj, ali od počinilaca još uvek nii traga. Ja sam ovde bio pet godina, odlazio sam u centralnu Srbiju samo zimi, ali nisam mogao da nađem posao, pokupio sam stvari i otišao. Sada dolazim na mesec, dva, vuče me svoje, ali egzistencija je u pitanju”, rekao je Sreten Stoiljković.

U mahali Ćeranovica sagrađeno je 20 kuća, Stankovići su jedini povratnici koji i dalje u njoj žive.

“Kuća je u lošem stanju, ovo je sve što imam. Živeo sam na drugom mestu, kada sam sve sredio zapalili su mi kuću. Vodu nemamo tokom leta i jeseni, neko poliva njive, a mi nemamo vodu da pijemo. Uzimamo vodu iz obližnjeg bunara, ali u njoj ima peska, zemlje. Težak život…", ističe Velimir Stanković.

Slučaj krađe prijavljen je Policiji koja je pokrenula istragu.

“Kosovska Policija je odmah izašla na lice mesta, obavila uviđaj i pokrenula istragu. Za sada nema osumnjičenih, ali uporno radimo na tome da pronađemo počinioce. Što se bezbednosne situacije tiče, nemamo bilo kakve indikacije da ovaj slučaj utiče na opštu bezbednosnu situaciju jer u toj mahali žive tri porodice i što se bezbednosti tiče, apslotuno je sve u redu”, izjavio je Ismet Hašani, portparol kosovske Policije za region Gnjilane.

Opština Novo Brdo je posvećena procesu povratka, napominje šef Kancelarije za zajednice i povratak Jasmina Denić.

“U opštini Novo brdo postoje dva projekta na kojima se trenutno radi, koja obuhvataju izgradjnju kuća za povratnike, renoviranje kuća i ostalu pomoć. Mi smo radili neku analizu, poslednjih 10 godina, različitim projektima za povratak na teritoriji Opštine Novo Brdo obuhvaćeno je 98 porodica, to su naši interni statistički podaci. Povratnicima se pomaže u zavisnosi od njihovih potreba, uglavnom je u pitanju izgradnja kuća, pomoć u odobravanju projekata kojima ostvaruju lične prihode, a tu su i nameštaj, kućni aparati, hrana, higijenski paketi. Tu je, naravno, pomoć oko pribavljanja dokumantacije i ostalih administrativnih stvari”, kaže Denić.

Ukoliko se ozbiljnije ne pristupi održivom opstanku, dvojica preostalih Srba neće imati povoda da svoju budućnost vezuju za  Ćeranovicu. Uprkos tome napominju da to nije razlog da ovo mesto bude zaboravljeno.