11:21

19.03.2020

11:21

19.03.2020

Darko Mirković, RTK2

"Uvođenje vanrednog stanja na Kosovu je potrebno, jer je pitanje koliko će trajati novonastala situacija, i kako će se sve odvijati u narednom periodu. Sada je odgovornost na institucijama, i ovde nema mesta politici, jer se radi o merama kojima se štiti zdrvalje ljudi", rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTK 2 vojni analitilčar Hisen Gecaj. 

Gecaj smatra da je Kosovo spremno dočekalo novonastalu situaciju oko pandemije korona virusom, ali da bi uvođenje vanrednog stanja samo još više uticalo da ljudi budu oprezniji i disciplonovani. 

"Situacija bi bila ista kao i npr u Srbiji, Severnoj Makedoniji, i mere bi bile slične, sa manjim razlikama jer bi kompletnu situaciju na terenu zajednički sprovodile snage KBS i Kfora, koje bi pokrivali čitavu teritoriju Kosova. Glavna odgovornost je na predsedniku Hašimu Tačiju koji bi zajedno sa savetom za nacionalnu bezbednost, ali i premijerom i  njegovim timom donosio veoma bitne odluke", rekao je Gecaj.

Iskusni vojni analitičar je posebno naglasio da bi snage KBS, zajedno sa Kforom morale biti raspoređene i na teritoriji četiri opštine severa Kosova, jer se ovde ne radi o politici, nego o zdravlju ljudi. 

"KBS ulazak na sever mora da uskladi sa Kforom i nikako ne treba da snage KBS na sever idu same. Zato i vlada Kosova mora da povlači pametne poteze, jer smo videli i jučerašnju situaciju u Severnoj Mitrovici kada su na snazi bile neke mere koje se primenjuju u Srbiji, kao što je zabrana kretanja stanovništva. Zato vlast mora biti oprezna, ali i odlučna da tim signalom pokaže srpskom narodu na tom području da je ovde prioritet zdravlje ljudi, a ne politička previranja između Kosova i Srbije", rekao je za RTK2 Hisen Gecaj.