14:07

19.03.2020

14:07

19.03.2020

Milan Milićević, RTK2

Odluka premijera Aljbina Kurtija da sa funkcije ministra unutrašnjih poslova razreši Agima Veljiua, kao i prethodno neslaganje oko načina ukidanja takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine još je više produbilo odnose u vladajućoj koaliciji. Na sinoćnjem sastanku Demokratskog saveza Kosova odlučeno je da se pokrene procedura o izglasavanju nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.

Politički analitičar iz Prištine, Ramuš Tahiri ocenjuje da će novonastala situacija najverovatnije dovesti do izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija,koje je već zatražio lider DSK Isa Mustafa. Tahiri napominje da se u slučaju ovakvog scenarija kao jedino moguće rešenje nameće formiranje tehničke vlade.

“Vlada pada sa 61. glasom za. Demokratski savez Kosova se nada da će te glasove prikupiti od ostalih političkih stranaka. Problem je što u ovo vreme pandemije uglavnom vlada ne pada. Nema skupova, nema novih izbora pa će verovatno doći do izražaja mogućnost formiranja šire koalicione vlade, takozvane tehničke vlade u kojoj će biti većina političkih stranaka, osim Samoopredeljenja”, rekao je Tahiri.

Eventualno učešće u glasanju o nepoverenju vladi Aljbina Kurtija od strane poslanika “Srpske liste”, neće biti od predsudnog značaja za pad vlade, ističe analitičar Ljubomir Stanojković.

“Čudna je situacija kako će se ponašati poslanici “Srpske liste”, to će biti jako interesantno. Lično, mislim da ne zavisi od toga kako će Srpska lista da glasa. Biće svejedno pošto će većina postojati u svakom slučaju za rušenje vlade gospodina Kurtija, zato što je potreban 61 poslanik, a u ovom slučaju imamo mnogo veći broj nego što je 61. Tako da će vlada u svakom slučaju pasti, nezavisno od toga da li će poslnici Srpske liste glasati ili ne” napominje Stanojković.

Analitičari se slažu da jedini način da ne dođe do pada vlade jeste da premijer Aljbin Kurti ukine sto odsto taksu na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine onako kako su to zahtevale SAD, kao i da se opozove odluka o smeni Agima Veljiua sa mesta ministra unutrašnjih poslova Kosova, što je malo verotvatno da će se desiti.