18:51

24.03.2020

18:51

24.03.2020

Siniša Kostić, RTK2

Predsedništvo Skupštine Kosova je većinom glasova odlučilo da se sutra u 11 sati održi sednica na kojoj će se raspravljati o zahtevu Demokratskog saveza Kosova o opozivu Vlade Kosova. Ovo je novinarima izjavila predsednica Skupštine Vjosa Osmani koja je istakla da je ona bila protiv održavanja sednice jer za to ne kako ocenjuje ne postoje uslovi.

Nakon što je poslanička grupa DSK pokrenula inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurtija zbog smene ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua, predsedništvo Skupštine je odlučilo da se o tome izjasne poslanici na sutrašnjoj sednici. Predsednica Skupštine bila je protiv održavanja sednice jer sala ne ispunjava kriterijume Instituta za javno zdravlje.

”Institut je preporučio da se obezbedi dezinfekcija prostorije, medicinski pregled i pre svega fizička udaljenost između poslanika od najmanje dva metra. Zamolila sam administraciju da odgovori da li sala ispunjava uslove za ovu sednicu i odgovor administracije je da sala ne ispunjava ove uslove“, rekla je Osmani.

Predsednica parlementa je izjavila da su šefovi parlamentarnih grupa zatim predložili da razmak između poslanika u sali bude metar i po. Međutim i u tom slučaju sala može da primi samo 80 poslanika, rekla je Osmani i istakla da je u trenutku borbe sa virusom korona, Kosovu potrebna politička solidarnost i jedinstvo, a ne glasanje o opozivu Vlade. Sličnu poruku su danas uputili i predstavnici zemalja Kvinte i EU na Kosovu.

Zahtev o glasanju nepoverenja Vladi pokrenuo je Demokratski savez Kosova potpisom 44 poslanika, nakon što je premijer Aljbin Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua, jer je javno podržao uvođenje vanrednog stanja zbog koronavirusa. Zahtev Demokratskog saveza Kosova su podržali Alijansa za budućnost Kosova, Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa za Novo Kosovo.