17:46

25.03.2020

17:46

25.03.2020

Tatjana Slavić, RTK2

Profesor ustavnog prava Riza Smaka podseća da najviši pravni akt Kosova predviđa da ukoliko i kada dođe do izglasavanje nepoverenja Vladi, tehnička Vlada do konstituisanja nove i dalje obavlja sve funkcije i ima nadležnosti kao i do sada.

"Ukoliko bude dovoljno glasova za izglasavanje nepoverenja Vladi, s obzirom da se traži apsolutna većina, onda Vlada pada, ali i dalje ostaje sve isto dok se ne konstituše nova Vlada. Takođe, sadašnja Vlada će obavljati sve funkcije kao i do sada i raditi na pripremi i postupku opšteg glasanja za budući parlament i Vladu", kazao je Smaka.

Smaka smatra da zbog vanredne situacije na Kosovu usled izglašavanja nepoverenja sadašnjoj Vladi, ne postoje vemenski okviri koji predviđaju raspisivanje novih izbora.

"Pitanje je kada će biti raspisani izbori ukoliko se izglasa nepoverenje Vladi, s obzirom da je na Kosovu zastupljena vanredna situacija usled COVID-A 19, tako da za godinu dana ne možemo očekivati novo konstituisanje Skupštine i izbora Vlade", dodao je on. 

Profesor ustavnog prava Riza Smaka dodaje da je rok za raspisivanje novih izbora 40 dana, ali da dok se ne reši problem korona virusa, taj rok ne postoji.