18:42

25.03.2020

18:42

25.03.2020

Siniša Kostić, RTK2

Uz posebne mere zaštite zbog korona virusa 106 poslanika Skupštine Kosova razmatralo je zahtev DSK o izglasavanju nepoverenja Vladi Kosova. Obrazlažući predlog, šef parlamentarne grupe DSK Arben Gaši istakao je da je premijer Aljbin Kurti prekršio koalicioni sporazum kada je razrešio dužnosti ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua.

“Vlada je došla na vlast uz obećanje o promeni i borbi protiv korupcije, a za manje od 50 dana Kurti je bio neodgovoran prema strateškim partnerima SAD. Doveo je u opasnost strateške investicije, ali i prisustvo američke vojske”, rekao je Gaši i predložio da se izglasa nepoverenje vladi.

Šef poslaničke  grupe Samoopredeljenja Redžep Seljimi demantovao je Gašija rekavši da nema američkih sankcija i ocenio da nije tačno da je DSK sazvao sednicu o nepoverenju zbog smene ministra policije, već da bi se došlo do dogovora, lošeg po Kosovo.Seljimi je optužio DSK da pokušava da održi na vlasti predsednika Kosova Hašima Tačija.

“Možete da podržite Tačijev i Vučićev projekat, ali nikada nećete moći da nas pobedite. Mi ćemo se opet sresti i suočićemo se opet, a kada odemo na izbore onda glasove tražite od Tačija i Vučića”, rekao je Seljimi.

Šefovi poslaničkih grupa DPK, Alijanse za budućnost Kosova i Nisme izjavili su da podržavaju predlog DSK jer je, kako ocenjuju, vladajuća koalicija bila neodgovorna.

Razloge zbog kojih je i Srpska lista podržala predlog DSK o opozivu Vlade izneo je šef parlamentarne grupe ove stranke Igor Simić.

"Neukidanje taksi kojima se ugrožava normalno snabdevanja građana bez obzira na nacionalnost, posebno u toku pandemije. A druga isto tako važna stvar je to što ova Vlada nije pokazala minimum poštovanja srpskog naroda, odnosno predstavnike Srpske liste kao predstavnika u institucijama", rekao je Simić.

Predlog DSK podržala je i parlaementarna grupa 6 plus.

Nakon obraćanja šefova parlementarnih stranaka, stav Vlade izneo je premijer Aljbin Kurti koji je rekao da je ponosan na rad svog kabineta i da ova Vlada nije imala ni 100 sati da se dokaže.Izneo je podatke o merama i potezima koje je preduzela vlada za njenih 50 dana rada.

“Poštovani poslanici ne žalim za ovom vladom, ali žalim za ljudima šta im se dešava i šta će im se dešavati. Ljudi će ostati bez jedne vlade koja se ozbiljno zalagala protiv korupcije.Nije ideja da se ukloni taksa kako bi se započeli pregovori, već je ideja da se ukine taksa kako bi se postigao dogovor.Dogovor sa DSK je prekinut kada su rekli "ukinite taksu bez reciprociteta", kazao je premijer.

Kurti je rekao da je srećan što nije uvedeno vanredno stanje jer je suština uvođenja vanrednog stanja bila da se izazovu “ incidenti i krvoproliće na terenu, kako bi se izvršila podela Kosova pre šampanjca koji je pripremljen u Beloj kući.

Stav Vlade Kosova branila je i poslanica Alternative Mimoza Kusari Ljilja rekavši da će slika sa današnje sednice obići ceo svet, jer su „jedina država i vlada“ koja u vreme kada se svet bori sa pandemijom održava sednicu na kojoj se izglasava nepoverenje vladi.

„Ovo što se radi nije normalno“.DSK nije mogla da se razvede od Hašima Tačija.Građani su zabrinuti, roditelji za zdravlje svoje dece, trude se da na svaki mogući način zaštite svoju decu, dok se poslanici DSK sa opozicijom ponašaju neodgovorno”, rekla je Kusari Lilja.

Poslanik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Ljimaj je rekao da se Kosovo nalazi u krizi poslednjih mesec dana a da je do kulminacije došlo pre nedelju dana kada je DSK pokrenuo incijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi.Kosovo je došlo u tešku situaciju zbog posledica ishitrenih odluka i sukoba premijera i predsednika, dodao je Ljimaj.

Nakon njega, ministar spoljnih poslova iz Samoopredeljenja Gljauk Konjufca poručio je da je Demokratska partija Kosova ranije već razrešila dužnosti Negibe Keljmendi iz redova DSK na šta ta stranka nije reagovala.

"Ali oni su vam bili važniji. Mi smo mislili da će ova koalicija doprineti da se veze sa DPK prekinu, ali naprotiv", rekao je Konjufca.

Samoopredeljenje je na oktobarskim izborima pobedilo zbog borbe protiv korupcije, a ne zbog ukidanja takse, rekao je Konjufca i kritikovao poslanike što su tako brzo pokrenuli incijativu za rušenje vlade uz napomenu da Samopredeljenje želi drugačiju vladu.I Konjufca je naveo da postoji opasan dogovor sa Srbijom i da je samo ostalo da se taj dokument potpiše.

U replici Konjufci Arben Gaši iz DSK je rekao da je premijer Kurti morao da donosi odluke u koordinaciji sa koalicionim partnerom. On je pozvao Kurtija da objavi detalje tog tajnog dogovora o kome svi pričaju.

Osim predsednice Skupštine iz DSK Vjose Osmani koja se izjasnila protiv izglasavanja nepoverenja vladi, protiv je i poslanik DSK Hadži Avdilji koji je poručio da je predlog za izglasavanje nepoverenja „brzoplet“ potez, te da bi glasanje o tome trebalo da se odloži.

„Pre rušenja vlade, pre lične sudbine bilo kojeg političara, moramo odlučiti o sudbini dva miliona građana.Danas moramo da odlučimo o sudbini naših građana koji su nezaposleni i žive bez plate u svojim domovima“, rekao je Avdilji.

Tokom sednice poslanici Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova su se međusobno optuživali za kršenje koalicionog dogovora.DSK je pokrenuo proceduru izglasavanja nepoverenja vladi  nakon što je premijer Aljbin Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova Kosova Agima Veljiua jer je javno podržao predlog predsednika Kosova Hašima Tačija o uvođenju vanrednog stanja povodom pandemije koronavirusa.Takođe, tačka razmimoilaženja između koalicionih partnera su i takse na robu iz Srbije i BiH.