22:41

25.03.2020

22:41

25.03.2020

RTK

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani rekla je da neće podržati predlog svoje partije za izglasanje nepoverenje Vladi, zbog toga što smatra da bi time izneverila volju građana.

"Verujem da je vlada DSK-SP mogla da se bori protiv korupcije i nepotizma. Stoga se ne mogu složiti sa predlogom za izglasavanje nepovjerenja Vladi ni u jednom trenutku, jer smatram da time izneveravamo volju naših građana", rekla je između ostalog Osmani.

Osmani je navela da veruje u stav DSK da će se boriti protiv vlasti kao što je bila koalicija PAN.

Ona je citirala predsednika DSK Isu Mustafu koji je ranije rekao da se koalicija PAN borila samo za svoje interese, da je u toj vladi bilo stranačkog zapošljavanja i nepotizma i da je potrebno očistiti Kosovo od takvih ljudi.

Očekuje se glasanje o nepoverenju vladi na zahtev vladajućeg DSK.

DSK je pokrenuo proceduru izglasavanja nepoverenja vladi nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua iz redova DSK jer je ovaj javno podržao predlog predsednika Kosova Hašima Tačija o uvođenju vanrednog stanja povodom pandemije koronavirusa.

Takođe, tačka razmimoilaženja između koalicionih partnera je i ukidanje takse na robu iz Srbije i BiH.

DSK je tražio potpuno i bezuslovno ukidanje takse od 100 odsto kako to od Kosova zahtevaju SAD, dok je premijer i lider Samoopredeljenja Kurti ostao pri svom stavu i ukinuo samo takse na sirovine uz najavu uvođenja recipročnih mera.