11:38

26.03.2020

11:38

26.03.2020

Privredna komora CG

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke, čija je članica Privredna komora Crne Gore, zatražio je od Evropske komisije da, u jeku pandemije novog koronavirusa, sve zemlje Regiona budu izuzete iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evropske unije.

U pismu, koje je predsednik Upravnog odbora KIF ZB6 Marko Čadež uputio predsednici EK Ursuli fon der Lajen, apelovano je i da se evropskom inicijativom „zeleni koridori“ obuhvate ekonomije Regiona, što je za dobrobit kako EU, tako i Zapadnog Balkana.

"Skorašnja ograničenja u pogledu izvoza zaštitne medicinske opreme iz EU, mogu imati ozbiljne posledice za Zapadni Balkan. U svetlu odluke Evropske komisije da od zahteva za izdavanje dozvola za izvoz izuzme Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, pozivamo Vas da proširite ovu odluku kako bi obuhvatili zemlje Zapadnog Balkana. Štaviše, svim zemljama Zapadnog Balkana bi takođe trebalo omogućiti da učestvuju u zajedničkoj nabavci medicinske opreme", navodi se u pismu KIF-a ZB6.

Ističe se važnost ovakve odluke, ne samo sa aspekta podrške zdravstvenim sistemima zemalja Regiona, već i pomoći njihovim industrijama da nastave sa radom.

"One se trenutno bore da nabave medicinsku opremu za svoje zaposlene i ukoliko se ovaj problem nastavi, moraće da zaustave proizvodnju. To bi bilo pogubno kako za kompanije tako i za ekonomije u kojima one posluju, ali i za EU, s obzirom da su mnoge kompanije u regionu sastavni deo lanca vrednosti Evropske unije. Svi se slažemo da je sada više nego ikada potrebno održati lanac snabdijevanja", dodaje se.

KIF hitno traži da se sagleda mogućnost odobravanja pristupa evropskim „zelenim trakama“ za kompanije sa teritorije Zapadnog Balkana.

U pismu se naglašava potreba nesmetanog protoka roba – posebno hrane, lekova i medicinske opreme u ovim kriznim vremenima.

"Prevoz robe od primarnog značaja bi trebalo da ima prioritet u odnosu na ostalu robu koja se prevozi „zelenim trakama“. Protok saobraćaja mora biti zagarantovan non stop. Uvoz sirovina potrebnih za proizvodnju robe od primarnog značaja, a koje dobijamo iz EU, jednako je važan kao i održavanje proizvodnje naših industrija i stoga je neophodno da bude uključen u sistem prioriteta „zelenih traka“, navodi Čadež.

Ukazao je da se preduzeća suočavaju sa brojnim izazovima prilikom isporuke najpotrebnije robe za svoje EU partnere. Ocenjuje da će pristup Zapadnom Balkanu putem „zelenih traka“ sigurno imati pozitivne efekte kako za EU, tako i za zemlje ovog regiona

"Svi se suočavamo sa krizom neviđenih razmera. Budimo solidarniji i dozvolite da se ta solidarnost oseti i na Zapadnom Balkanu", zaključuje se u pismu koje je uputio Komorski investicioni forum ZB6.