12:33

26.03.2020

12:33

26.03.2020

Milan Milićević, RTK2

Stanovnici romskog naselja u Gračanici se u vreme pamndemije virusa korona suočavaju sa ozbiljim problemima. Nema brašna ni lekova, a usled nemaštine jedva uspevaju da obezbede i osnovne životne namirnice.

Svesni ozbiljnosti situacije uled pandemije korona virusa, stanovnici romskog naselja u Gračanici se strogo pridržavaju saveta da ostanu kod kuće, pa su ulice u ovom delu Gračanice u vreme zabrane kretanja prazne. Kažu da ih niko ne obilazi i da imaju problema sa snabdevanjem osnovnim životnim namirnicama i lekovima.

„Niko ne dolazi da nas obiđe, živimo kako znamo. Ne samo mene, nego celu našu ulicu. Kad nekome treba tu smo svi, kad nama treba nema nikoga. Borimo se sami, poštujemo zakon, sedimo kod kuće“, kaže Albert.

„Treba mi pumpa, ja imam astmu. Nemam lekove za srce i pritisak. Nemamo od čega da živimo, ništa ne primamo. Moj sin radi privatno, sada zbog ove situacije sedi kući. Moj muž je otišao da kupi hleb. Ne možemo da živimo sa dva hleba“, rekla nam je starija meštanka.

„Lekova nemam dovoljno, imam šećer, sedim kući. Trebaju nam namirnice, ima ih skroz malo ali nekako preživljavamo. Niko do sad nije bio da nas obiđe, ni opština ni socijalno.“, kaže Vaska Kostić.

„Za sad niko ne dolazi da nas poseti. Snalazimo se kako ko može. Ne plašim se od virusa. Ne izlazimo nigde od 10 do 16 sati, poštujemo zakon“, kaže Salijević.

Ono što predstavlja dodatni problem za rome u ovom delu Gračanice jeste činjenica da uglavnom svi žive od socijalne pomoći koja često nije dovoljna da zadovolji osnovne životne potrebe, pa usled nedostatka novca dodatne prihode ostvaruju radeći privatne poslove, što u ovom periodu zbog pandemije virusa korona nije moguće.