15:19

26.03.2020

15:19

26.03.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa Skupština je izglasala nepoverenje kosovske Vlade, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija. Poznavaoci političkih prilika u Prištini i Beogradu ukazuju na uspehe i neuspehe Vlade sa najkraćim mandatom, ali i ono što sledi.

Vlada Aljbina Kurtija koja je trajala samo 51 dan i bila je vlada promene smatra analitičar Ramuš Tahiri, dodajući da je njen najveći uspeh rad u borbi protiv korupcije i kriminala.

“Ova Vlada je usvojila budžet Kosova i počela da radim, isto tako povodom ove pandemije virusa korone, mere su primerene i dobre i bore se sa posledicama ovog virusa i građani poštuju te odluke, 50 dana je malo, Aljbin Kurti je rekao da mu nisu dali ni 100 dana. Međutim, Aljbin Kurti se po mom mišljenju ponašao kao autokrata u Vladi, iznosio je svoje mišljenje i uopšte nije raspravljao sa članovima kabineta i kao takav kvario je odnose sa Demokratskim savezom Kosova, sa političkom partijom koja mu je glavni koalicioni partner, bez koje Vlada ne može”, smatra analitičar Ramuš Tahiri.

Istog mišljenja je i analitičar Dejan Miletić koji kaže da je Aljbin Kurti pokazao spremnost u borbi protiv korupcije.

“Ako govorimo o nekim konkretnim inicijativama i stvarima koje Vlada pokrenula može da se govori o borbi protiv korupcije, ukazivanje na tu rak ranu društva na KiM i u stvari na jedan nepotizam i korupciju, koja je uzela veliki mah i prosto teško je pokrenuti bilo kakvu ozbiljnu inicijativu u bilo kom smeru, ekonomskom, političkom, a da se ne susretnete sa korupcijom.

Ipak Tahiri smatra da spoljna politika Aljbina Kurtija nije bila primerena, jer je kritikovao predsednika. Miletić tvrdi da se radi o providnoj igri koja građanima Kosova ne može da donese ništa dobro. Da li se u ovom trenutku nazire kriza u Demokratskom savezu Kosova Tahiri i Miletić kažu:

“Demokratski Savez je tradicionalna partija, tamo su tri njena člana glasala protiv i jedan je bio suzdržan. Ova tendencija koje je imalo Samoopredeljenje i Kurti da izdvoji iz Demokratskog Saveza tzv. generaciju republike i da se otarasi stare garde, nije primerena u odnosima političkih saradnika ili koalicionih partnera, ali DSK je i ranije imao takvih frakcija, međutim opstajao je. Iako je u ovom momentu moguće da dođe do prebega određenih poslanika iz DSK u Samoopredeljenje, to neće štetiti ovoj tradicionalnoj partiji”, kaže Tahiri.

“Verujem da će doći do paralize političkog sistema na prostoru KiM u dogledno vreme i da će to biti problem u DSK i drugim nivoima, radi se o nastavku prolongiranja procesa normalizacije dijaloga i sve su to samo igre koje prosto nemaju neki veći značaj sem da unutrašnju političku borbu na KiM, ali čak i to je jedan provizorijum i tu nema po mom dubokom uverenju odgovora, sve je taktika i pokušaj da se dezavuiše proces normalizacije dijaloga i traženje sa centralnom Srbijom, sa Beogradom“, kaže Miletić.

A kada će biti formirana tehnička vlada, analitičari kažu:

“Vlada je Vlada koja ima 61 glas, međutim politički dogovor je da ta vlada bude tehnička, da ne bude stvarana od političara već od stručnjaka i u tom smislu se govori o tehničkoj Vladi. Politički dogovor može reći da se ova vlada formira, da dajemo podršku svim političkim strankama koje su u parlamentu, pa i Demokratska partija Kosova koja ne želi da bude član Vlade, ali podržava Vladu da se prebrodi ova situacija i ova Vlada ima mandat političkom odlukom, ne zakonom šest meseci ili godinu dana, dok se stvore uslovi za organizovanje slobodnih i parlamentarnih izbora, to je sve po Zakonu i Ustavu”, kaže Tahiri.

„Mislim da je to već sve dogovoreno i mislim da će tehnička Vlada relativno brzo biti formirana, to nije odgovor na političku budućnost KiM, budući da to neće biti odraz političke volje građana.

Poslanici Srpske liste su takođe podržali predlog o izglasavanju nepoverenja vlade. Kada je reč o Srpskoj listi Tahiri je mislio da će njihov stav biti neutralan, on takođe tvdi da jasno demokratski iskazivanje volje je korak više u odnosu na njihovo dosadašnje ponašanje, Miletić u izjavi za RTK2 ocenjuje da Srpska lista igra svoju igru kako bi ukazala da ponašanje Kurtija, koje nije doprinelo poboljšanju odnosa.